Azerbaycan Savunma Bakanlığı Cephe Hattındaki Son Durumu Açıkladı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarmak için 27 Eylül 2020’de başlattığı kara harekatı kararlılıkla devam ediyor. Bu kapsamda Azerbaycan ordusunun, önemli arazi ve yükseklikleri işgalden kurtardığı açıklandı.

Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın 27 Eylül’den bu yana Karabağ’daki ilerleyişine karşı verdiği kayıplar günden güne artarken Azerbaycan Savunma Bakanlığı, gece boyunca Ağdere, Fuzuli, Hadrut, Cebrail ve Gubadlı yönlerinde operasyonların sürdüğünü bildirdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığından bugün yapılan açıklamaya göre, 22-23 Ekim gece ve gündüz Ağdara, Fizuli-Hadrut-Jabrail ve Gubadlı’da cephe operasyonları değişen yoğunlukta devam etti. Ermenistan, Azerbaycan’ın savunma mevzilerine küçük silahlar, havan topları ve toplarla ateş etti.

ERMENİSTAN AĞIR ZAYİAT VERMEYE DEVAM EDİYOR

Açıklamaya göre Azerbaycan Ordusu’nun yürüttüğü operasyonlar neticesinde cephenin Fuzuli, Cebrayil ve Kubadlı yönlerinde Ermeni silahlı kuvvetlerine ciddi darbeler vuruldu, çok sayıda düşman kalesi tahrip edildi, önemli alanlar ve yükseklikler kurtarıldı. Tüm cephe boyunca Ermenistan’ın ana kaynaklarına ve askeri altyapısına onarılamaz hasar verildiği bildirilen açıklamada, Ermeni birliklerinde askeri teçhizat, silah ve mühimmat, yiyecek sıkıntısının mevcut olduğu kaydedildi.

ERMENİ ASKERLER ÇATIŞMAYA GİRMEYİ REDDEDİYOR

Öte yandan Ermenistan ordusunun Dağlık Karabağ’a getirdiği personelin savaşmayı reddettiği ve mevzilerden kaçtığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Düşman birliklerinin komutanlığı pratikte kaybedildi. Muharebe pozisyonlarını koruyacak düzenli ordu birimlerinin bulunmaması nedeniyle, onların yerini zorunlu siviller alıyor. Ermenistan’ın Tavuş ve Sisian bölgelerinden Dağlık Karabağ’a getirilen personelin çatışmaya girmeyi reddettiği ve mevzilerinden kaçtığı ortaya çıktı. Şu anda tüm cephede savaş devam ediyor.”

BU GÜNE KADAR İŞGALDEN KURTARILAN BÖLGELER

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı harekât kapsamında bugüne kadar Füzuli, Zengilan ve Cebrail şehrini, Mincivan, Şugovuşan ve Hadrut kasabasını ve Karahanbeyli, Aşağı Seyitahmetli, Mehdili, Aşağı Maralyan, Kuycak, Kend Horadiz, Çakırlı, Büyük Mercanlı, Şeybey, Taliş, Karkulu, Şükürbeyli, Yukarı Maralyan, Cereken, Daşkesen, Horovlu, Dejan, Mahmutlu, Caferabat, Papı köyleri olmak üzere toplamda 22 yerleşim yerinde kontrolü ele aldı. Azerbaycan, 5 Ekim 2020 tarihinde Cebrayıl ilinin (rayonunun) Şıhali Ağalı, Sarıcalı ve Mezre köylerin de işgalden kurtardı.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da Ermeni işgalinden kurtardığı diğer köyleri ise 14 ve 15 Ekim’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev duyurdu. 14 Ekim 2020 tarihinde; Fuzuli ilinin Karadağlı, Hatunbulak, Karakollu, Hocavend ilinin Bulutan, Melikcanlı, Kemertük, Teke, Tağaser köylerini işgalden kurtarıldığı kaydedildi. Azerbaycan ordusu, 15 Ekim 2020 tarihinde ise, Fuzuli ilinin Arış, Cebrail ilinin Doşulu, Hocavend ilinin Edişe, Düdükçü, Edilli, Çiraguz köylerini işgalden kurtardı. Azerbaycan ordusu, 16 Ekim 2020 tarihinde, Hocavend ilinin Hırmancık, Akbulak ve Ahullu köylerinden Ermeni birliklerini çıkardı.
Azerbaycan ordusu, 17 Ekim 2020 tarihinde stratejik anlamda önemli olan Füzuli şehrinin işgalden kurtarıldığını açıkladı. Ayrıca, Fuzuli’nin Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli  köyleri de Ermeni işgalinden kurtarıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 19 Ekim’de Azerbaycan ordusunun 13 köyü daha Ermenistan’ın işgalinden kurtardığını açıkladı. Cebrayıl iline bağlı bu köyler; Soltanlı, Emirvarlı, Maşanlı, Hasanlı, Alikeyhanlı, Kumlak, Hacılı, Göyerçinveyselli, Niyazgullar, Keçel Memmedli, Şahvelli, Hacı İsmayıllı ve İsaklı.

Ayrıca, Fuzuli’nin Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli  köyleri de Ermeni işgalinden kurtarıldı. Ayrıca, 20 Ekim’de ise Zengilan kent merkezi ve 6 köyü ile Fuzuli, Cebrail ve Hocavend’e bağlı 18 köyün işgalden kurtarıldığı açıklandı. 21 Ekim’de ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 21 köy ve Zengilan iline bağlı Mincivan kasabasının işgalden kurtarıldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 21 Ekim 2020’de yaptığı açıklamada, başlatılan harekat kapsamında, Azerbaycan ordusunun Fuzuli ilçesine bağlı 3 köyü, Cebrayıl ilçesine bağlı 5 köyü, Minjivan kasabasını ve Zengilan ilçesine bağlı 13 köyünü kurtardığını duyurdu.

Kurtarılan yerlerin isimleri şöyle:
“Fuzuli bölgesi: Gejagözlü, Aşağı Seyidahmedli, Zargar köyleri.
Cebrayıl ilçesi: Balyand, Papi, Tulus, Hajili, Tinli köyleri.
Zangilan ilçesi: Minjivan yerleşimi, Khurama, Khumarli, Sarı, Babaylı, Üçüncü Ağalı, Hacallı, Girah Muşlan, Udgün, Turabad, İçeri Muşlan, Malikli, Cihangirbeyli, Baharlı köyleri.” (QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.