İsrail son 10 yılın en büyük ekolojik faciasını yaşıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Açık denizdeki petrol sızıntısının ardından İsrail´in sahilleri katranla kaplandı.

İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinin çoğu katranla kaplandı. Yetkililer buna sebep olan gemiyi bulmaya çalıştıklarını açıkladı ve katranın temizlenmesinin aylar veya yıllar alacak bir çevresel darbe olduğunu belirtti.

Şalom'un haberine göre, Pazar günü, İsrail’de katranları kumsallardan çıkarmak için binlerce gönüllü toplandı. İsrail ordusu bu çabaya yardımcı olmak için binlerce asker görevlendirdi. İsrailli yetkililer, bir sonraki duyuruya kadar mesafelerini korumaları için herkesi uyardı.

Çevre grupları bu olayın ‘‘felaket’’ olduğunu belirtti ve katran kaplı deniz kaplumbağalarının resimlerini yayınladılar. İsrailli yetkililer, olayın geçen hafta bir kış fırtınası sırasında başladığını ve bunun da katranın yaklaştığını görmeyi engellediği açıkladılar.

İsrail, Avrupa ajanslarıyla birlikte, kıyıdan yaklaşık 50 kilometre uzaktan geçen bir gemiden 11 Şubat'ta meydana gelen petrol sızıntısına olası bir kaynak olarak bakıyor. Uydu görüntüleri ve dalga hareketlerinin modellenmesi, aramayı daraltmaya yardımcı oldu. Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, o sırada bölgede bulunan dokuz geminin incelendiğini belirtti.

Ynet TV'ye konuşan Gamliel, "Doğru gemiyi bulma şansımız yüksek. Gemi bulunursa İsrail yasal işlem başlatabilir. On milyonlarca şekele (İsrail para birimi) mal olabilecek bu ekolojik sorun için sigorta şirketlerine tazminat davası açmak bir yol olabilir’’ dedi.

Geçen hafta sonlarında İsrail'in güneyinde bir kumsalda 17 metre uzunluğunda yüzgeçli bir balina bulundu. İsrail Doğa ve Parklar Yetkilisi pazar günü yaptığı açıklamada, balinanın vücudunda yapılan otopside yağ bazlı malzeme bulduklarını ve başka testlerinde beklemede olduğunu belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.