Bugün Dünya Çevre Günü: Bu yılın teması 'Ekosistem Restorasyonu'

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dünya Çevre Günü, 1974’ten beri her 5 Haziran’da kutlanıyor. Dünya Çevre Günü’nün 2021 teması “Ekosistem Restorasyonu” oldu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) çevrenin korunmasına yönelik farkındalığı arttırmak ve insanları harekete geçirmek amacıyla kutladığı Dünya Çevre Günü, 1974’ten beri her yıl 5 Haziran’da kutlanıyor.

Her yıl bir tema ve forum belirlenerek çevresel sorunlara dikkat çekmenin amaçlandığı, 143 ülkenin katılımıyla kaydedilen Dünya Çevre Günü’nün 2021 teması “Ekosistemin Restorasyonu” oldu. Ev sahibi ülke ise Pakistan olarak belirlendi. Bu yılki etkinlikler çerçevesinde Birleşmiş Milletler’in On Yıllık Ekosistem Restorasyonu programının hayata geçirileceği de duyuruldu.

Sosyal medyadan Dünya Çevre Günü kutlamaları çerçevesinde farkındalık için #GenerationRestoration (#RestorasyonNesli) etiketi kullanılacak. Bu tema, doğa parçalarında yaşayan canlılar ve bunların çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemler anlamında kullanılan ekosistemin kaybını önlemek ve yeniden canlandırılmasının önemine dikkat çekmeyi amaçlıyor.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’NÜN TARİHÇESİ

Dünya Çevre Günü, 1974’ten beri bugüne deniz kirliliği, aşırı nüfus artışı, küresel ısınma, sürdürülebilir tüketim ve yaban hayatı suçları alanlarında farkındalığı yükseltmeyi amaçlayan önemli bir platform olarak faaliyet gösteriyor. Bu tarihten önce 1972 yılında düzenlenen İnsan Çevresi Stockholm Konferansı’nda insan etkileşimi ve çevreye ilişkin görüşmeler gerçekleştirilmesinin akabinde, 2 yıl sonra “Tek Bir Dünya” teması ile ilk Dünya Çevre Günü etkinliği gerçekleştirildi.

İstanbul, 1996’da Dünya Çevre Günü’nde ev sahibi ü şehir İstanbul olarak belirlenmiş, o yılki tema “Bizim dünyamız, bizim habitatımız, bizi evimiz” olarak duyurulmuştu. Etkinlikler “Habitat II” başlığı altında 3 Haziran 1996 – 14 Haziran 1996 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.