Kirazlıyayla'da enerji hattı krizi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Lübnanlı maden şirketi Meyra'nın Yenişehir'in Kirazlıyayla Köyü arazisinde yapmakta olduğu Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında yüksek gerilim hattı için de çalışmalara başlanması köylülerin tepkisine yol açtı.

Covid-19 salgını nedeniyle hükümetin aldığı tam kapanma kararını fırsat bilen firmanın yüksek gerilim için kazı çalışmalarına başlamasına köylülerin tepkisi üzerine bölgeye jandarma geldi ve çalışmaya bir günlüğüne ara verildi. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, bölgede 2014 yılından buyana faaliyet gösteren Meyra Madencilik şirketinin bakır-kurşun-çinko maden ocağı genişletme çalışmaları kapsamında geçen yıl da, yine sokağa çıkma yasağı uygulandığı sırada ağaç kestiğini hatırlatarak, "Sokağa çıkma yasağı, Kirazlıyayla Köyü'nde tüm itirazlara rağmen kurulmak istenen atık barajı projesine yarıyor. Köylülere, Yenişehirlilere sokağa çıkmak yasak, maden şirketine serbest. Yenişehir ilçe örgütümüz konuyla yakından ilgileniyor. Kirazlıyayla'nın su kaynakları, tarım arazileri ve orman sahasının maden ve atık barajı için yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Kirazlıyayla köylülerinin haklı mücadelesinin yanındayız" dedi.

Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında 1.000 ton rezervin zenginleştirilmesi ve yılda 30 bin ton, 10 yıllık alınan ÇED izni boyunca ise 300 bin ton posa çıkarılması planlanan alanda, günlük 13 ton kurşun, 42 ton çinko, toplamda 55 ton konsantre alınması hedeflenirken, köylüler bu projeye yaratacağı çevre kirliliğini göz önüne alarak karşı çıkıyor.

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.