Ermenistan Başbakanı Paşinyan: "Azerbaycan ile yeni bir savaş olasılığı çok yüksek"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan "Bir barış anlaşması imzalanmadığı ve böyle bir anlaşma iki ülkenin parlamentoları tarafından onaylanmadığı sürece, Azerbaycan ile yeni bir savaş olasılığı çok yüksektir" ifadeleriyle yeni bir savaşa işaret etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 21 Temmuz 2023 tarihinde Fransız Basın Ajansına (AFP) verdiği demeçte dikkatleri üzerine çekti. Paşinyan, anlaşma sağlanmaması halinde Azerbaycan'da yeni bir savaş başlatılacağını söyledi.

Azerbaycan'a tehdit yağdıran Paşinyan, "Bir barış anlaşması imzalanmadığı ve böyle bir anlaşma iki ülkenin parlamentoları tarafından onaylanmadığı sürece, Azerbaycan ile yeni bir savaş olasılığı çok yüksektir" ifadesini kullandı.

ERMENİSTAN'IN BIRAKTIĞI MAYINLAR TEHLİKE UYANDIRIYOR

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev savaşın sona ermesinin ardından işgalci Ermenistan askerlerinin bölgede bıraktığı 1 milyonun üzerindeki mayının etkisiz hale getirilmesi için ciddi anlamda çaba sarf ettiğini kaydetti. 21 Temmuz'daki Şuşa Küresel Medya Forumu'nda, bu mayınların 300'den fazla kişiyi öldürdüğünü duyuran Aliyev, "Ermenistan'ın bize karşı uyguladığı terörün devamıdır" dedi. Ermenistan'ın mayınları gösteren sahte haritasına vurgu yapan Aliyev, Paşinyan'ın bu haritaları sunmaması gerektiğini söyledi. Ancak Paşinyan, Aliyev'in bu ifadesine karşı bir cevap vermedi.

AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN BARIŞ ANLAŞMASININ EK MADDELERİNDE MUTABAKATA VARDI

ABD’nin başkenti Washington’da 29 Haziran 2023 tarihinde Azerbaycan, Ermenistan ve ABD dışişleri bakanları üçlü toplantı gerçekleştirmişti. Üçlü görüşmeler öncesinde Antony Blinken, Ceyhun Bayramov ve Ararat Mirzoyan arasında ikili görüşmeler yapıldı.

AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN EK MADDELER ÜZERİNE ANLAŞTI

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, iki tarafın da barış anlaşmasının ek maddeleri üzerine mutabakata vardığını duyurdu. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ek maddeler üzerine anlaşılmasının ardından, “Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasında ikili görüşmeler yapıldı... Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüştüler. Bakanlar ve ekipleri, barış ve devletler arası ilişkilerin tesisi konulu ikili anlaşma taslağı üzerinde çalışmaya devam ettiler. Bazı kilit konulardaki tutumların daha fazla detaylandırılması gerektiğini kabul ederken, barış anlaşmasının ek maddeleri üzerinde karşılıklı mutabakat sağladılar” açıklamasını yapmıştı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN: SIKI ÇALIŞMA İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile gerçekleştirilen son görüşmenin ardından yaptığı konuşmada, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söylemişti. Blinken, “Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı bir barış anlaşmasına varılması ve ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunabilecek bir dizi başka önemli sorunun çözülmesi yönünde yapılan önemli ve sıkı çalışma için teşekkür ederim” ifadelerine yer vermişti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.