Türkiye-İsrail ilişkileri "Kanka Devletler" olma yolunda

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler önümüzdeki ay tam olarak normalleşiyor.

Son 11 yıldır gergin ve soğuk olan Türkiye-İsrail ilişkileri bu yıl itibariyle altın devrini yaşıyor.

Tel Aviv'deki siyasi kaynaklar Şarku’l Avsat’a İsrail-Türkiye ilişkilerinin son günlerde hızla ilerlediğini ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun önümüzdeki ayın ortasında İsrail'i ziyaret edeceğini açıklamasının bu gelişmeyi taçlandırdığını aktardı.

Kaynaklar, iki tarafın hali hazırda Çavuşoğlu’nun önümüzdeki Mayıs ayında yapacağı ziyaretle ikili ilişkilerin tam olarak yeniden sağlanması ve büyükelçi seviyesine geri dönme olasılığını tartışacağını söyledi. Kaynak, İsrail'in doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımak bir boru hattı konusundaki görüşmelerde de ilerleme sağlandığını kaydetti. Çavuşoğlu’nun İsrail ziyaretine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katılacak.

Çavuşoğlu A Haber TV’ye yaptığı açıklamada, İsrail'i ziyaret etme niyetini açıklamış ve İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile Ankara ve Tel Aviv'deki büyükelçilerin atanmasını görüşeceklerini söylemişti. Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasında olası bir doğalgaz boru hattı projesinin kısa vadede mümkün olmadığını belirterek, Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alternatif bir sistem inşa etmenin hemen gerçekleşemeyeceğini bildirdi.

İsrail deniz komandolarının Mavi Marmara başta olmak üzere Gazze Özgürlük Filosu gemilerine saldırması ve 10 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayın  ardından iki ülke arasındaki ilişkiler 2010 yılından bu yana artan bir gerilime tanıklık ediyor. İsrail yaşanan olay sebebiyle özür dilerken, her kurbanın ailelerine 1 milyon dolar tazminat ödedi. Taraflar arasında gerilim Türkiye'nin Hamas'a desteği ve Hamas için İstanbul ve Ankara'da ofisler açması da dahil olmak üzere çeşitli düzeylerde sözlü tartışmalarla devam etti. 2018’de ise Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçileri geri çağırdı.

Ancak İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Herzog’u karşılama biçimiyle ilişkilerde olumlu dönüş yaşandı.

Tel Aviv / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.