Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Türkiye ziyareti: Çavuşoğlu ile ortak basın açıklaması

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal saldırıları ve beraberinde gelen küresel tahıl krizinin yanı sıra Suriye gündeminin de dahil olduğu konuları görüşmek üzere Ankara’ya geldi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, iki taraf istediği takdirde İstanbul’da, Antalya’da olduğu gibi tekrar müzakerelere dönülmesine ve liderler düzeyinde de bu görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 7-8 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti kapsamında Türkiye’ye gelen Lavrov ile bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü. Ziyaret çerçevesindeki temaslarda, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı tam kapsamlı savaş nedeniyle küresel anlamda gıda tedariki olumsuz etkilenirken Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından yapılamayan tahıl sevkiyatının yeniden başlatılması ile Suriye konularının da aralarında bulunduğu yoğun gündemli bir görüşme gerçekleşti. Ayrıca söz konusu tahıl tankerlerinin Karadeniz’de güvenli yolculuğu, Karadeniz ve limanlara güvenli giriş-çıkışı ile Ukrayna’nın bu konudaki endişeleri gündemdeydi.

Bakan Çavuşoğlu, BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmanın mümkün olduğunu ve bunu Türkiye açısından uygulanabilir bir plan olarak gördüklerini ifade etti.

Türkiye olarak Ukrayna-Rusya savaşının sona ermesi için makul ve uygulanabilir bir planın devreye sokulması için hazır olduklarını belirten Çavuşoğlu, “Ukrayna ve Rusya’nın kabul etmesini bekliyoruz. İstanbul’da buna ev sahipliği yapmaya hazırız” dedi.

Çavuşoğlu, iki taraf istediği takdirde İstanbul’da, Antalya’da olduğu gibi tekrar müzakerelere dönmeye ve liderler düzeyinde de bu görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Çavuşoğlu, Ukrayna’da kalıcı bir barışın tesis edilmesinin Türkiye’nin öncelikli hedefi olduğunun altını çizerek, sadece Ukrayna’daki savaşın ve ihracatın önündeki engellerin konuşulmadığını Suriye ve Libya gibi dış politika gündeminin önemli konularını da görüştüklerini belirtti.

LAVROV’DAN RUSYA’NIN NEDEN OLDUĞU TAHIL KRİZİNE İLİŞKİN SAVUNMA!

Görüşme sırasında Ukrayna konusunun ele alındığını belirten Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’tan bu yana aralıksız yağdırdığı bomba ve füzeleri göz ardı ederek, “Sivil nüfusa herhangi bir zararı en aza indirmeye özellikle dikkat ederek, plana göre gelişen ve hedeflerine ulaşan ‘özel askeri harekat’ın gidişatı hakkında bilgi verdik.” ifadelerini kullandı. Ukrayna tahılıyla ilgili durumun dünyadaki gıda kriziyle hiçbir ilgisinin olmadığını ileri süren Lavrov, Rusya’nın açtığı savaş sonucu meydana gelen tahıl krizine ilişkin “Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı yüzde 1’dir, gıda krizi buradan gelmez.” şeklinde savunma getirdi.

Lavrov, Rusya’nın tahıl ihracatı konusunda İstanbul’da BM, Türkiye ve Ukrayna ile dörtlü bir toplantı yapmaya hazır olduğunu belirterek, “İstanbul’daki ek toplantılara hazırız. BM’nin ilgisini, bir şekilde dahil olma isteğini takdir ediyoruz. Ama açıkçası, bu sadece sembolik bir katılım olacak, hiçbir katkı sağlamayacak.” diye konuştu.

Tahılların taşınması için Karadeniz’de koridorun açılması hakkında, “Ukrayna tarafı mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız. Ukrayna limanlarından çıkan gemilerin güvenliği için her türlü çalışmaya hazırız. Bunu Türk mevkidaşlarımızla el ele yapmaya hazırız.” diyen Lavrov, Ukrayna’yı uzlaşmaya yanaşmamakla suçladı.

Bakan Çavuşoğlu dün “Dost ve Kardeş Ülkelerle Diplomatik İlişkilerin 30. Yılı Resepsiyonu”nda yaptığı açıklamada, gıda krizinin çözümü için yoğun çaba sarf ettiklerinin vurgulayarak, “Bu konuda BM, Ukrayna, Rusya ile temastayız. (Rusya Dışişleri Bakanı) Lavrov bir heyetle beraber bu konuları da görüşmek için Ankara’ya geliyor. Kuleba ile sürekli temas halindeyiz” dedi.

Türkiye ziyareti öncesi Rus basınına yaptığı açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Rusya ve Türkiye gıda sorununu birlikte çözmek için çalışıyor” şeklinde konuştu.

QHA /A.H.Kaplan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.