Kahraman Türk Kadını Nene Hatun vefatının yıl dönümünde anılıyor

Erzurum'daki 93 Harbi esnasında Rus saldırılarına karşı en ön safta savaşmaya giden milli mücadele sembollerinden biri haline gelmiş kahraman Türk kadını Nene Hatun vefatının 68. yıldönümünde anılıyor.

1877-1878 yılları arasında Erzurum topraklarındaki Rus işgaline direniş gösteren Nene Hatun, 22 Mayıs 1955 tarihinde yaşamını yitirdi. Milli mücadele kahramanlarından biri olan kahraman Türk kadını Nene Hatun vefatının 68. yıldönümünde gururla yad ediliyor. 

MİLLİ MÜCADELENİN DİRENİŞ SİMGESİ NENE HATUN

Erzurum’un Çeperli köyünde dünyaya gelen ve 93 Harbi esnasında iki çocuk sahibi bir anne olan Nene Hatun, Rus saldırılarına karşı boyun eğmedi.

Osmanlı topraklarını ele geçirmeyi hedef haline getirmiş işgalci Rus askerlerinin Erzurum’daki Aziziye Tabyasına girmesinin ardından; Türk halkının genci yaşlısı, erkeği kadını, tüfeği ve baltasıyla savunma saldırılarına geçti. Kundakta bebeği olan 22 yaşındaki Erzurumlu yiğit kadın, “Bebeğimi bana Allah verdi ben yine onu Allah’a emanet ediyorum” diyerek ön safta Rusların saldırısına karşı koymaya çıktı. Nene Hatun, Rus saldırılarına karşı savaşmak için yola koyulurken hafızalara kazınan şu sözleri söyledi:

“Bebem anasız yaşar da vatansız yaşayamaz.”

Nene Hatun'un restore edilen mezarı ziyarete açıldı - Son Dakika Haberleri

NATO ORDULARI BAŞKOMUTANI GENERAL RİDGWAY NENE HATUN'UN ELİNİ ÖPTÜ

Bir diğer adıyla tarih sayfalarında yerini alan Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından Nene Hatun'a Cumhuriyet Döneminde Kırkgöz soyadı verildi. Erzurum’da incelemelerde bulunan dönemin NATO Orduları Başkomutanı Amerikalı General Ridgway, cesaretinden dolayı bu asil Türk kadının elini öptü.

1955 yılında “Yılın Annesi” ve “Ordu Ninesi” seçilen gözü kara kahraman Türk kadını Nene Hatun’u bugün unutmadık. Rahmetle anıyoruz.

Bir savaş kahramanı: Nene Hatun - KÜLTÜR.İSTANBUL

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.