Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, İstanbul'da törenle anıldı

Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, Kartal Belediyesi'nin Kadıköy Kuşdili Mezarlığı’nda  düzenlediği törende anıldı. Milli Şehitin kabri başında gerçekleşen törene; Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar, Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Karabağ Azerbaycandır Koordine Etme Derneği Başkanı Dr. Elvin Abdurahmanlı ve derneği yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Temsilcisi Doç. Dr. Hanefi Bostan, Emekli Generaller ve Gaziler, STK üyeleri ve vatandaşlar katılım sağlamıştır.

Gerçekleştirilen tören, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Fertler Ölür, Millet Yaşar. Yaşasın Millet...” kelimelerini son sözlerinde ifade eden Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, 1. Dünya Savaşı döneminde Yozgat İlinin mutasarrıf vekili olarak görev yapmıştır. Görev döneminde işgalcilerle iş birliği yapan ve çetecilik faaliyetleri yürüten Ermenilerin can güvenliği kontrol altına alınarak techiri kapsamında ülkenin farklı bölgelerine gönderilmesi esnasında bürokrat olarak görev almıştır.

Nitekim Hürriyet ve İtilaf Partisi döneminde Ermeni Patrikhanesi ve İngiliz hükümetinin dayatması sonucu Ermeni tehcirinde görev alan devlet yöneticilerinin yargılaması kapsamında Divan-ı Harb-i Örfi isimli özel bir hukuka aykırı mahkeme kurulmuştır.

Ermeni Patriği Zevan tarafından hazırlanan rapordaki Türk bürokrat isimlerin listesi İngilizler tarafından Damat Ferit hükümetine verilmiş ve bu bürokratların yargılanması talebi hususunda dayatma yapılmıştır. Fakat cezalandırılacaklar listesine tepki gösteren mahkeme başkanı olan Hayret Paşa, bu dayatmayı kabul etmemiş ve görevinden arzını mevcut hükumete bildirerek ayrılmıştır. İngiliz yakınlığı ile bilinen ve İngiliz Muhipleri Cemiyeti üyesi olan Mustafa Nazım Paşa mahkeme başkanı seçilmiştir. Hukuka aykırı mahkemenin başkanı olan Mustafa Nazım Paşa, hukuki dayanaktan yoksun söylentileri ve İngilizlerin yalancı şahitlerinin sahte yazılı ve sözlü beyanlarını delil niteliğinde görerek idam kararı verilmiştir.

Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, ’10 Nisan 1919’da hukua aykırı özel mahkeme kararı ile idam edilmiştir. 14 Ekim 1922 yılına gelinidği zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürkün teklifi üzerine TBMM tarafından Milli Şehit ilan edilmiştir.

Ruhu Şad, Mekanı Cennet Olsun.

00000000000000000000000000000000000000000

Bu yazımın yayına girişinden itibaren acı bir olay daha yaşanıldı:

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, şu anda Karabağ'da durum kritik ve Ermenistan Ordusunun provakasyonları devam etmektedir.

Hain bir saldırı sonucunda 3 Askerimiz Şehit olmuşlardır.

Şehit olan Askerlerimiz:

Zalov Vidadi Nizamioğlu, Hesenov Elşad Gabiloğlu ve Tağıyev Sebuhi Gündüzoğlu adlı yiğitlerimizdir.

Ermenistan saldırıları esnasında İran malı SİHA ve İHA'ların da kullanıldığı anlaşılmıştır.

Başımız sağolsun..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.