ЧВК Вагнера-Wagner olarak bilinen özel askeri şirketi. Vladimir Putin, 2014 yılında devletin gizli ödeneğinden ayırdığı meblağı, Wagnerin kurulması için Dmitry Valerievich Utkin isimli bir Rus subayı, Yevgeni Viktoroviç Prigojin isimli Rus iş insanı ve aşçı oligarh'a havale etti. Dmitry Valerievich Utki'nin asıl askeri görevi, Yarbay rütbesine sahip olmakla birlikte GRU'da özel kuvvetler subayı olarak görev yapmıştır.

Belirtmek gerekiyor ki, “Главное разведывательное управление (ГРУ)” -GRU Rusya Silahlı Kuvvetler Genelkurmayı'na bağlı bir askeri istihbarat teşkilatıdır.

Dmitry Valerievich Utkin, Putin döneminde ve öncesinde, Rusya Federasyonuna yaptığı katkılardan dolayı 4 adet "Cesaret Nişanı" almış bir Yarbaydır.

Wagner, Rusya'nın fiili bir "özel paralı ordusu" olarak tanımlanmaktadır. Paralı özel askeri şirket olarak Rusya Federasyonu'nda resmi olarak yasak olsa dahi ülkenin yasalarının ötesinde faaliyet göstermeye devam ediyor. Wagner Özel askeri şirketi yöneticileri kendilerini ideolojik betimlememişlerdir fakat batının çeşitli kuruluşları tarafından "neo-naziler" olarak adlandırılmıştır.

Wagner özel paralı asker şirketi olarak bilinmekte ve belirli bir maaş karşılığı eski emekli subaylar, askerleri bünyesine katmaktadır. Şirketin Etkin olduğu ve faaliyet gösterdiği bölgeler aşağıdaki şekildedir:

Suriye (iç savaş),

Ukrayna (Kırım Donbas Savaşı 2014 ve 2022 Ukrayna işgali),

Orta Afrika (iç savaşı),

Libya ( İç savaşı),

Mali (Kuzey Mali isyanı),

Mozambik ( Cabo Delgado isyanı),

Güney Sudan (Sudan iç savaş Devrimi),

Venezuela (2019 Venezuela devlet başkanlığı krizi).

Wagneri dünyada iki devlet tarafından resmi şekilde terör örgütü olarak tanımlanmıştır: Bunlar Estonya ve Litvanya'dır.

Wagner özel askeri şirketi ilk yıllarında Arjantin ve Hong Kong’da resmî ofisleri açmış ve 2022 yılına gelindiğinde ise St Petersburg’da son ofisini açtı.

Şirketin 2017 verilerine göre 6000 üyesi, 2021 yılının NSA-Ulusal İstihbarat Ajansı verilerine göre ise 50 bin personeli mevcuttur. Wagner üyelerinin çoğunluğunu, paralı eski askerler ve son dönemde cezaevinden çıkan mahkumlar oluşturmaktadır. Ayrıca, şirketin askerlerine yönelik ödenek ve lojistik teçhizat için harcadığı paranın, aylık 100 milyon Amerikan dolarının üzerinde olduğu bilinmektedir.

Wagnerin şu an Kuzey Kore’den askeri teçhizat olarak füzel ithal ettiği bilinmektedir. Wagner Ukrayna’da işkence, yargısız infaz gibi insan hakları ihlali yaptığı, ilaveten de Suriye'deki iç savaş esnasında bir sivile balyozla işkence verilip öldürülmesi gibi iddialar CİA kaynaklarında gösterilmektedir.

Mayıs 2023 tarihinde Prigojin Bahmut'un, Ukrayna ordusundan geri alınmasında aktif faaliyeti ve bunun ardından bu bölgenin Rus Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimova teslim etmesiyle Wagner'in, Rusya Federasyonuna bağlı olduğu ortaya çıkmıştır.

Wagner'in, 24 Haziran 2023 tarihinde başlayan Putine yönelik darbe girişimi, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabulucuğu neticesinde karşılıklı olarak uzlaşmaya bağlanmıştır. AB devletleri, Wagner ile ilgili yaptırım olarak, Suriye'deki Rus şirketleri, diğer Rus savunma şirketleri ve BAE’deki “Kratol Aviation” isimli hava nakliye şirketine karşı ambargo uygulanması kararı aldılar. Buna sebep ise bu şirketler vasıtasıyla Orta Afrika, Libya ve Mali'den Ukraynaya Wagnerin bu bölgelerdeki askeri personelini, ekipmanların taşındığı tespit edilmiştir.

Wagnere destek veren ülkeler ve kurumlar (2020-2023):

1.Rusya Silahlı Kuvvetleri

2.Rus Halk Milisleri

3.Suriye Silahlı Kuvvetleri

4.İslam Devrimi Muhafızları Ordusu

5.Orta Afrika Silahlı Kuvvetleri

6.Libya Ulusal Ordusu

7.Mozambik Savunma Silahlı Kuvvetleri

8.Mali Silahlı Kuvvetleri

9 Rusyada cezası bitmemiş mahpuslar ve eski mahpuslar

10. Suriyede cezası bitmemiş mahpuslar

11 Gönüllü Çeçenler

12 Gönüllü eski askerler

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.