Modern Azerbaycan milli kimliğinin oluşmasında büyük rol oynayan, basın ve siyasi faaliyetleriyle hayatı boyunca ülkesinin bağımsızlığı ve toplumun aydınlanması için çalışan Mehmet Emin Resulzade 1884 yılında Bakü'de doğdu.

19 yaşında gazeteci olarak çalışmaya başlayan Resulzade, 1905'de siyasete atılarak Rus Çarlığına karşı gizli bir örgüt kurdu.

Hakkında yakalama kararı çıkarılması üzerine Türkiye'ye kaçtı ve 1913'te ilan edilen genel afla da yurda geri döndü. 28 Mayıs 1918 tarihinde de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurulmasında büyük rol oynayan Resulzade ülkenin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu Türkiye Genel Koordinatörlüğü olarak "Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez." sözünün ona ait olduğu Çağdaş Azerbaycan Edebiyatı Şairi Genceli Nizami, Çağdaş Azerbaycan Tarihi ve Milli Tesanüt kitaplarının yazarı olan ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurulması üzerine ülkenin ilk cumhurbaşkanı Ulu Önder Mehmet Emin Resulzade'nin doğum gününü 137. yıldönümünde kutluyor, rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

Saygılarımızla:

Azerbaycan Diaspora Bakanlığı Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu Türkiye Genel Koordinatörlüğü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.