Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora Bakanlığı Karabağ is Azerbaijan Milli Platformunun Türkiye Cumhuriyeti Koordinatörlüğü, AGİH-Azerbaycan Gençlerinin İstanbul Hemreyliyi STK'sı ve İstanbul Aydın Üniversitesi katkılarıyla Geçmişten Günümüze Azerbaycan-Türkiye İlişkileri başlıklı bir web konferansı düzenlendi.

Benimle birlikte, İstanbul Arel Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim üyesi Safa TANKİŞİ, İstanbul Aydın Üniversitesi Orta Doğu ve Kafkasya Araştırmaları Merkezi müdürü Prof. Dr. Kamil Veli NERİMANOĞLU, Anadolu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim üyesi Dr. Doç. Mustafa KARACA'nın ve diğer davetlilerin katılımıyla gerçekleşen Konferansımız 2 saat sürdü.

Ben konuşmamda özetle; Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkilerin tarihi bir geçmişi olduğunu, Nuri Paşa ve ordusunun, Bakü'nün 1918'deki Ermeni ve Bolşevik katliamlarından kurtarılmasında büyük hizmetlerde bulunduğunu anlattım. 1923 yılında Türkiye’nin Kurtuluş Mücadelesi sırasında Azerbaycan'dan Türkiye’ye maddi ve manevi destek verildiğini belirttim. Ayrıca 1992 yılında Haydar Aliyev, Nahcivan Yüksek Sovyet’i başkanlığında olduğu zaman Türkiye Cumhuriyetinin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Azerbaycan Türkiye arasındaki umut köprüsünün açılışını yaptığını, ayrıca Azerbaycan Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanlığı döneminde Bakü Tiflis Ceyhan, Bakü Tiflis Erzurum, Bakü Tiflis Kars gibi projelerin temellerinin atılmasında Haydar Aliyev'in rolü olduğunu ifade ettim. Yeni dönemde iki ülke Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan işbirliği içerisinde, TANAP gibi projelerle Askeri Stratejik Ortaklık alanlarında ilişkilerin güçlendirildiğini belirttim. 

Siyasal bilimler öğretim üyesi Safa TANKİŞİ, Azerbaycan - Türkiye ilişkilerini dile getirerek, iki ülkenin diplomasi ilişkilerin ötesinde dünyaya kardeşlik örneği verdiğini söyledi.

Anadolu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa KARACA da yine iki ülke arasındaki ilişkileri ve eğitim alanındaki rollerini anlattı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Orta Doğu ve Kafkasya Araştırmaları Merkezi müdürü Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu da konuşmasında, Azerbaycan ve Türkiye’nin ekonomik alandaki birlikteliğinin, geleceğe yön vereceğini ifade etti.

Konferans katılımcıların soru ve değerlendirmesiyle tamamlandı.

‘‘Geçmişten Günümüze Azerbaycan-Türkiye İlişkileri’’ başlıklı web konferansımız, iki ülkenin gelecek nesillerine güzel bir örnek teşkil etti. İki kardeş ülke bu yolda her zaman birbirine destek çıkacaktır. Nitekim, yapılan konferansımız, Azerbaycan ulusal basınında ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı ulusal haber ajansı olan ‘‘Azer Tac’’ haber ajansında büyük yankı uyandırdı.

‘‘Azer Tac’’ haber ajansında, bu konferansımızın Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerini daha da pekiştireceği ve konferansın olumlu yönlerde etkisinden bahsedilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.