Giyim Devi H&M,  baskıyla işçi çalıştırması nedeniyle Çin'den pamuk alımını durdurdu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ünlü İsveç merkezli giyim şirketi H&M, Çin yönetiminin baskıları sonucu Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerini zorunlu çalıştırmaya tabi tutarak dünyaya pazarladığı pamuk ürünlerinin alımına son verdi.

Çin’in baskı, asimilasyon ve ağır insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri ve etnik azınlıklar, zorunlu çalıştırma ve benzeri zulümler ile karşı karşıya. Konuyla ilgili global şirketlere örnek olacak bir hamle yapan H&M şirketi, iddiaların odağındaki Çinli şirket Huafu Fashion ile sözleşmesini feshetti.

H&M’İN SÖZCÜSÜ: ÇİNLİ TEDARİKÇİLERDEN MAL ALIMINI DURDURDUK

H&M firmasının sözcüsü Ulrika Isaacson, Bloomberg News’e verdiği demeçte, Doğu Türkistan’dan alınan Çinli şirketlere ait pamukların alımına son verdiklerini kaydetti. Sözcü, halen Doğu Türkistan’dan herhangi bir mal ithal etmediklerini vurgulayarak, Çin tedarikçilerinin zorla Uygur iş güçü çalıştırmaması için gerekli önlemleri aldıklarının altını çizdi.

UYGUR HAREKETİ: EN AZ BİR KIYAFETİMİZ, ÇİN ZULMÜ ALTINDAKİ UYGURLARIN KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILMASININ ÜRÜNÜ!

Uygur Hareketi aktivistleri, 18 Haziran 2020 tarihinde sistematik baskı ve asimilasyon politikasının yürütüldüğü Doğu Türkistan’da zorla çalıştırılan, sömürülen ve özgürlükleri ellerinden alınan Uygur Türklerinin durumuna dikkat çeken bir bildiri yayımlamıştı.

Dünyanın, Uygur Türklerinin içinde bulunduğu bu dramın farkında olması gerektiği ifade edilen bildiride, Çin şirketlerinde zorla çalıştırılan Uygur işçilerin durumu da ele alındı. Söz konusu bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Bugün dünyada üretilen pamuğun dörtte biri Çin’in işgal ettiği Doğu Türkistan topraklarında kumaşa dönüşüyor. Hemen hemen herkesin dolabındaki en az bir kıyafet, Çin Komünist Partisinin zulmü altında inleyen Müslüman Uygur Türklerinin köle gibi zorla çalıştırılması ile üretilip dünyaya dağıtılıyor. Artık dünyanın hem özgürlükleri hem de emekleri Çin tarafından gasp edilen Uygurlara sahip çıkmasının zamanı.

Kaynak: QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.