Yakalanmasa Alman Devleti'nden sahte evrakla 2,5 milyon euro koronavirüs hibesi alacaktı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Almanya’da, sahte evraklarla 2 milyon 540 bin euro koronavirüs hibesi almak için başvuru yapan 1989 doğumlu, Türkiye kökenli Alman vatandaşı Tayfun Y., hâkim karşısına çıktı.

237 gündür Münih- Stadelheim cezaevinde tek kişilik hücrede tutuklu yargılanmayı bekleyen Gelsenkirchen doğumlu Tayfun Y., Münih Eyalet Mahkemesi’nde görülen davada en az 91 haksız hibe başvurusu yapmakla suçlanıyor.

KAYDI SİLİNMİŞ MÜZİK ŞİRKETİ ADINA BAŞVURULAR YAPTI

Avrupa Postası'nın Focus dergisinden aktardığı habere göre, Londra’da yaşayan Tayfun Y., korona hibesi almak için İngiltere’den Almanya’ya geldi. Koronavirüs hibesi almak için başvuruları, 2015 yılında bir ortağıyla kurduğu ve 2017 yılında "mal varlığı yoktur" gerekçesiyle şirket kaydının resmen silindiği müzik prodüksiyonu adına yaptı. 

Müzik yapımcısı olduğunu ifade eden Tayfun Y., Berlin, Kuzey Ren Vestfalya (KRV), Bavyera, Baden Württemberg, Saarland ve Hessen eyaletlerinde korona hibesi almak için başvurdu. Yakayı ele vermese alacağı para 2 milyon 540 bin euro olacaktı. İddianemeye göre Almanya'nın farklı eyaletlerde başvuru yapan Tayfun Y., Bavyera’da 23 başvuruyla 1.1 milyon euro, KRV’de 32 başvuruyla 784 bin euro, Berlin’de başvuru 24 için 355 bin euro, Hessen’de ise 6 iş yeri için 175 bin euro hibe talep etti.

POLİS BASKININDA ÇOK SAYIDA SAHTE EVRAK YAKALANDI

Sanık, sahte evraklarla almayı planladığı 2 milyon 540 bin euro hibeyi Dortmund Sparkasse’de bulunan hesabına yatırılmasını istedi. KRV, Baden Württemberg ve Berlin’deki üç banka başvuruları incelemeden olumlu cevapladı ve 68 bin euroyu hesaba havale etti. 91 başvuru için tek hesap bilgisi vermesi yetkililerin dikkatini çekti. İnceleme sonucunda ise Tayfun Y. yakayı ele verdi. Tayfun Y.’nin kaldığı eve baskın yapan polis, burada çok sayıda hibe başvuru formu ve başkalarının adına düzenlenmiş belge ele geçirdi. 

TUTUKLULUK HALİNİ "KEYFİ" OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Ticari suçlara bakan ve aynı zamanda 4. Ceza Dairesi Başkanı da olan Yargıç Markus Födisch'nin, sabırla ve sözünü kesmeden dinlediği uzun süren savunmasında sanık Tayfun Y., yaşadıklarını "haksız yere tutuklama", "keyfi" ve "zorla el koymak" ve saçma bir tiyatro şeklinde ifade etti. Mahkemenin kendisine milyonlarca euro tutarında tazminat ödemek zorunda kalacağını ileri sürdü. Tayfun Y.'nin, soğukkanlı davranışı mahkeme heyetini de şaşırttı. Yakayı ele vermese, Almanya'nın en büyük koronavirüs hibesi skandalının bir numaralı sorumlusu olacağı belirtilen Tayfun Y.'nin, iddianemenin okunması sırasında sık sık başını sallaması ve olaydan habersizmiş gibi bir tablo çizmeye çalışması dikkat çekti. Tam da bu sırada hâkimin, "korona hibesi almak için dilekçe verdiniz mi? Evet mi, yoksa hayır mı?" şeklindeki sorusuna ise, Tayfun T., "cevap vermek istemiyorum" dedi. 14 Mayıs’ta yakalanan Tayfun Y., o tarihten beri Bavyera’da hapiste tutuluyor. Sanığın 10 yıla kadar hapis cezası alması bekleniyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.