Uygurların Hollanda'daki aile nöbetinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Doğu Türkistanlı kamp mağdurlarının aile nöbeti mücadelesi, Türkiye’de ve dünyada günden güne artarak devam ediyor. Türkiye’de devam eden #Ailemnerede eylemine destek vermek için Çin’in Lahey (Den Haag) Büyükelçiliği önünde, destek eylemine başlandı. QHA’ya konuşan Uygur Türkü aktivist  Abdürrahim Geni (Abdurehim Gheni), Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uygurlara destek vermesi halinde, tüm İslam dünyasının mücadelelerine destek vereceğini ifade etti.

Çin’in toplama kamplarındaki ailelerini arama mücadelesi veren Doğu Türkistanlılar, Türkiye’de ve dünyada geniş yankı uyandırmaya devam ediyor. Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, dünyadaki birçok ülkede eş zamanlı olarak Çin’in yurt dışı temsilcilikleri önünde seslerini duyurmaya çalışıyor. Uygur Türkü aktivist Abdürrehim Geni, bugün Çin’in Lahey (Den Haag) Büyükelçiliği önünde, Doğu Türkistan milli marşını okuyup, bayrak dikme töreni yapmasının ardından aile nöbeti tutmaya başladı.

“TÜM İNSANLARIN BİRLİKTE HAREKET ETMESİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Doğu Türkistan’da Çin’in soykırıma varan insan hakları ihlallerini Avrupa’nın göbeğindeki Amsterdam’da devamlı duyurma mücadelesi veren Uygur Türkü aktivist Abdurehim Geni, Hollanda’daki Çin’in Lahey (Den Haag) Büyükelçiliği önünde Doğu Türkistan İstiklal Marşı okuyarak bayrak dikme töreni düzenledik. Türkiye’deki ‘Aileden Millete Millet’ hareketini desteklemek için gösterimize başladık. Çin’in Uygur soykırımını çok geç olmadan durdurmak için tüm insanların birlikte hareket etmesine ihtiyacımız var.” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ EYLEMLERE BURADAN DA SES OLMAK İSTEDİK”

Eylemin gerekli yasal izinler kapsamında gerçekleştirildiğini belirten Uygur aktivist Geni, Hollanda polisinin uyarılarını yaptıktan sonra eylemlerine herhangi bir müdahalede bulunmadığını belirtti. Geni, “Türkiye’deki aile nöbetine buradan ses olmak istedik ve Hollanda’da da Çin’in Lahey Büyükelçiliği önünde, 1 Mart 2021 itibarıyla Doğu Türkistan’ın milli marşı ve bayrak dikme töreniyle eylemi başlattık.” diye konuştu.

“ERDOĞAN ‘SOYKIRIMDIR’ DERSE İSLAM DÜNYASI PEŞİNDEN KABUL EDECEKTİR”

Üç kişi ile başlattıkları protestonun, bir aydan fazla bir süre devam ettirileceğini planladıklarını kaydeden Geni, şunları söyledi:

“Tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu soykırımın, başta Türkiye’nin meclisinde ve tüm dünyada tanınmasını istiyoruz. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyorum; eğer 2009 yılında olduğu gibi Doğu Türkistan’da yaşananlara ‘Bu bir soykırımdır’ derse tüm İslam dünyası onun peşinden gelecektir. Onun liderliğinde tüm Türk milletinden ve İslam dünyasından Çin’in Uygurlara yönelik faaliyetlerinin soykırım olduğunun itiraf edilmesi için çağrımı yineliyorum.”

Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.