NATO'nun Madrid Zirvesi öncesinde gündemde hangi konular var?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve Avrupa Birliği, NATO’nun Madrid Zirvesi öncesinde Ukrayna’ya destek mesajlarıyla öne çıkıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna ve Avrupa’nın güvenliği konusunda birlik ve destek mesajı verdi. Ayrıca, Madrid Zirvesi’nde görüşülecek gündem maddelerinden biri de İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreci olacak.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve Avrupa Birliği (AB) Ukrayna’yı desteklediğini bir kez daha yineledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Madrid Zirvesi öncesinde bir araya geldikten sonra, Ukrayna ve Avrupa’nın güvenliği hususunda birlik ve iş birliği mesajı verdi.

NATO VE AB İŞBİRLİĞİNDE UKRAYNA’YA DESTEK MESAJI

Brüksel’de gerçekleşen NATO Karargahı’ndaki görüşmenin ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “NATO ve AB, kendilerini Rusya’nın acımasız savaşına karşı savunmaya devam eden Ukraynalılarla birlikte. Yakın ortağımız Ukrayna’yı uzun vadede desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Madrid’de düzenlenecek NATO Zirvesi’ne hazırlık niteliğinde görüşme yaptıklarını dile getiren Başkan Von der Leyen de, “AB-NATO iş birliği, artan düzeyde birlikte çalışmadan askeri hareketliliğe kadar Avrupa’nın savunmasını güçlendirmeye devam etmek için çok önemli. Ukrayna’yı birlikte destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

NATO’NUN MADRİD ZİRVESİ

NATO mensubu ülkelerin Savunma Bakanları 29-30 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid’de bir araya gelecek. Madrid Zirvesi’nde Ukrayna’nın güvenliği üzerinde konuşulurken, Ukrayna için hazırlanan NATO kapsamlı destek paketi sunulacak.

ALMANYA, İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİK KARARININ BEKLETİLMESİ TARAFINDA

Öte yandan Almanya hükumet çevrelerinden Madrid Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusu konusunda açıklama yapıldı. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini desteklediği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin güvenlik endişesine dikkat çekildi. Almanya’nın ilgili meşru güvenlik çıkarlarını göz önünde bulundurmak açısından müstakbel müttefikler ve halihazırdaki yakın ortaklar arasında yapıcı bir diyaloğun gerekli ve mümkün olacağı görüşünde olduğu ifade edildi.

Alman hükumetinin, İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılma yolunun açılacağı konusunda iyimser olduğu aktarılırken, her iki ülkenin NATO’ya alınmasının tarihi bir boyutu bulunduğu belirtildi. Söz konusu açıklamada, Madrid’de somut adımların atılmasının iyi olacağı ancak tarihi boyutu göz önüne alındığında bunun için birkaç hafta daha beklenilmesinin de felaket olmayacağı kaydedildi. Alman hükumetinin her iki ülke ve Türkiye’nin arasında çözüm bulunacağına ve NATO yolunun açılacağı ifade edildi. Açıklamada, “Bizim açımızdan önemli olan aşılmaz zorlukların olmaması ve iki aday ülke ile Türkiye arasındaki yoğun görüşmeler yoluyla üç tarafın da meşru çıkarları doğrultusunda bir çözümün bulunması konusunda iyimser olmamızdır” ifadelerine yer verildi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecine girmesinin ardından bölücü terör örgütü PKK’ya çok açık bir şekilde destek verildiğini belirterek, söz konusu karara olumlu bakmadığını açıklamıştı. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olabilmesi için 30 NATO müttefiki ülkeden onay alması gerekiyor. İsveç ve Finlandiya Ankara’ya heyet göndermişti. Yetkililerin Türkiye’yi ikna çalışmaları sürüyor.

QHA

Anahtar Kelimeler:
NatoMadridMadrid Zirvesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.