İsrailli eski General: "İsrail’in dört cephede savaşabilmesi için ordunun büyütülmesi gerek"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İsrailli eski General: İsrail’in dört cephede savaşabilmesi için ordunun büyütülmesi gerek.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın ordunun her cephede savaşa hazır olduğuna dair açıklamaları, genel olarak İsrail toplumunda ve eski generaller arasında geniş tepkilere yol açtı.

Büyük bir kesim, ordunun aslında böyle bir savaş için eğitim aldığını ancak bunun yeterli olmadığını ve bu görevi yerine getirebilmesi için ordunun büyütülmesi gerektiğini söyledi.

Begin-Sedat Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde araştırmacı olan ve 42 yıl İsrail ordusunda görev yapan General Gershon Hacohen, çok cepheli bir savaş yürütebilmek için ordunun üç veya dört tümen artırılması gerektiğini vurguladı.

Hacohen, İsrail merkezli Kuzey Radyosu’nda katıldığı bir programda, ‘İsrail ordusu birkaç cephede savaşa hazır mı?’ sorusuna yanıt verdi.

General Hacohen, İkinci İntifada’da Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin işgali sırasında İsrail güçlerinin gerçekleştirdiği geniş kapsamlı operasyonun ordunun bu konudaki sınırlarını gösterdiğini dile getirerek şöyle devam etti;

“Kuzeydeki düşmanlarımız olan Lübnan’da Hizbullah ve Suriye, savaşa müdahale etmedikleri ve bizi bu meydan okumadan kurtardıkları için şanslıyız. İçlerinden biri bunu yapsaydı, ordu yeterli güce sahip olmadığı için skandala dönüşebilirdi.”

Gantz: Tüm cephelerde savaşa hazırız

Savunma Bakanı Gantz dün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun güneyde Gazze Şeridi, kuzeydoğuda Suriye ile Batı Şeria ve batıda Lübnan dahil olmak üzere tüm cephelerde savaşmaya hazır olduğunu söyledi.

İbranice yayın yapan Maariv gazetesine göre, Gantz dün dünyanın dört bir yanından araştırmacılar ve yabancı gazeteciler için zoom aracılığıyla düzenlenen bir brifingte şöyle konuştu;

“Filistin Otoritesi’nin terörü kınaması ve teröre karşı hareket etmesi çok iyi. Ama aynı zamanda İsrail’e, Filistin Yönetimi’nin kendisine ve Filistin halkına zarar verecek kışkırtmayı teşvik eden, özellikle Cenin bölgesindeki bazı yetkililere karşı da harekete geçmesini bekliyorum. Bir sakinlik görmeyi umuyoruz. Atmosferin sakin olmasını istediğimiz gerçeğinin yanı sıra Gazze ve Lübnan da dahil olmak üzere tüm cephelerde savaşa hazırız.”

İsrail’de çalışan 12 binden fazla Gazzeli Filistinli işçi olduğunu dile getiren Gantz, “Bunu 20 bin işçiye çıkarmak istiyoruz. Barış ve sükunet sağlanırsa işçi sayısını artırabiliriz, ancak durum gerginleşmeye devam ederse bundan geri adım atma ihtimalimiz de var” dedi.

İsrail ordusunun büyütülmesi gerek

Savunma Bakanı’nın bu ifadelerine yorum yapan General Hacohen, “Pratik yetenekleri ve güçlü eğitimi ile ordunun birden fazla cephede çok sayıda düşmanla savaşa hazır olduğuna inanıyorum. Ancak şeffaf bir şekilde konuşulması gereken eksiklikler var. Avrupa’da benimsenen ve başarısız olduğu görülen küçük bir orduyu sürdürme doktrini var. Bu fikri İsrail’e aktarmaya çalışanlar oldu. Ancak İsrail’in cesur kararlara ve orduyu küçültmeyi planlamak yerine büyütmeye ihtiyacı olduğu açık” diye konuştu.

İsrail sallanmaya başlarsa düşmanları da çoğalacaktır

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, General Hacohen, İsrail’in Arap vatandaşlara karşı bazı adımlar atılması gerektiğine dair haberlerin yeni bir düşman cephe yaratacağı konusunda uyararak şu ifadelerle devam etti;

“Herhangi bir çocuk taş atarak birini öldürebilir ve her sokak kapanması ordu operasyonlarını sekteye uğratabilir. Bu yüzden dikkatli olun, radikalizm yanlısı siyasi liderler var ve kimse bunun hakkında açıkça konuşmak istemiyor. Bir Arap atasözü vardır; ‘Deve yere düştüğünde onu bıçaklamaya gelen çoğalır’. Eğer İsrail sallanmaya başlarsa, düşmanları da çoğalacaktır.”

Hamas’tan Gantz’a yanıt

Hamas, Gantz’ın ordunun her alanda savaşa hazır olduğuna dair ifadelerine yorum yaptı.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, “Bu ifadeler halkımızın devrimcilerini korkutmayacak, işgale karşı meşru mücadelesini durduramayacak ve Filistin mücadelesinin tüm kanatları arasında her türlü bütünleşme durumunu engelleyemeyecektir” dedi.

Kasım, “Bu devrim, halkımızın büyük kurtuluş ve geri dönüş hedeflerine ulaşılana kadar devam edecek” diye ekledi.

Tel Aviv / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.