İsrail Seçimleri, adayları ve partilerine genel bakış

Binyamin Netanyahu – Likud Partisi

Şu anda muhalefetin lideri olan Netanyahu, İsrail'in en uzun süre görevde kalan başbakanı konumunda. Netanyahu başbakan olarak altıncı dönemini kazanmaya çalışacak. Rakipleri bile onun politik yeteneklerini ve güçlü ekonomi anlayışını kabul ediyor. İsrail'in sıkı bir şekilde düzenlenmiş ekonomisini kapitalist, yüksek teknolojili bir güç merkezine dönüştürmekle tanınıyor. Netanyahu son yapılan anketlere göre hükümet kurmaya yetecek sandalyeye sahip gözüküyor.

Netanyahu'nun en büyük zayıflığı, koalisyon yaptığı partilerle anlaşmazlık yaşaması ve yolsuzluk davaları.

Yair Lapid – Yeş Atid Partisi

49 yaşına kadar televizyonda sunuculuk yapan Lapid, 2012 yılında Yeş Atid Partisini kurmuştu. Daha önce maliye bakanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerini üstlenen Lapid, 1 Temmuz’da geçici başbakan oldu ve 1 Kasım’a kadar görevine devam edecek.

Lapid, Netanyahu'nun dışında aynı zamanda Adalet Bakanı Gideon Sa'ar ile güçlerini birleştiren Mavi ve Beyaz’dan Benny Gantz da dahil olmak üzere koalisyon ortakları olarak görebileceği kişilerden gelen zorluklarla karşı karşıya. 

Bezalel Smotrich – Dindar Siyonizm Partisi

Aktivist Bezalel Smotrich, Beit El topluluğunda Ortodoks bir Yahudi olarak büyüdü. Nisan 2019 seçimlerinin ardından Netanyahu tarafından ulaştırma bakanı olarak atanan Smotrich, bu alanda deneyimi olmamasına rağmen yetenekli bir bakan olduğunu kanıtlamıştı. Twitter'da yaptığı paylaşımlar Smotrich’in ABD eski Başkanı Donald Trump ile kıyaslanmasına neden oldu. Panels Politics'in 6 Ekim'de yaptığı ankete göre, Dindar Siyonisizm Partisinin 14 sandalye kazanması ve en büyük üçüncü parti olması bekleniyor.

Benny Gantz – Devlet Partisi

Eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, Şubat 2019’da Yair Lapid ile Mavi ve Beyaz Partisini kurmuştu. Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisi ile Mavi ve Beyaz, 35 sandalyede berabere kalmış, iki parti de hükümeti kuramayınca eylülde erken seçime gidilmişti.

2020’deki son seçimde Likud’un Mavi ve Beyaz’a üstünlük sağlamasından sonra Gantz bir ulusal birlik hükümeti kurmak için Netanyahu ile birleşmeye karar vermişti. Bunu üzerine Yeş Atid, Mavi ve Beyaz ile ittifaktan çekilmişti.

Gantz'ın kararı siyasi beklentilerine ciddi şekilde zarar vermişti. Anlaşmanın bir parçası olarak, Netanyahu 18 ay boyunca başbakanlık yapacak ve ardından liderliği en azından eşit bir süre için Gantz'a devredecekti. Netanyahu'nun sözünü tutma niyetinde olmadığı ortaya çıkınca, koalisyon yedi ay sonra dağıldı. Mart 2021'deki bir sonraki seçimde muhalefet başkanı olan Gantz, yarışı sadece sekiz sandalyeyle bitirdi.

Ağustos ayında Gantz, Sa'ar'ın Yeni Umut Partisi ve eski Genekurmay Başkanı Gadi Eizenkot ile Devlet Partisi'ni kurdu. Şu anda anketlere göre mecliste yaklaşık 12 sandalyede sahip.

ŞALOM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.