153 ülkeden İsrail'e ortak çağrı: Nükleer silahlardan vazgeç

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dünyanın 9 nükleer gücünden biri sayılan İsrail, nükleer silahlara sahip olduğu iddiasını bugüne kadar hep reddetti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oylamasında İsrail'e "nükleer silah bulundurmaktan vazgeçme" çağrısı yapıldı.

BM üyesi 153 ülke, "Ortadoğu'da Nükleer Silahların Yayılma Riski" başlıklı kararda, İsrail'i Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı (NPT) imzalamaya ve bu tür silahlardan vazgeçmeye çağırdı.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, İsrail'in "nükleer silah geliştirmemesi, üretmemesi, test etmemesi ya da başka şekilde edinmemesine" yönelik çağrıyla ilgili pazartesi günü yapılan oylamada Türkiye dahil 153 ülke "evet" oyu verirken, 6 ülke "hayır" dedi, 25 ülke de çekimser kaldı.

İsrail, ABD, Kanada, Marshall Adaları, Mikronezya ve Palau karara karşı çıkan ülkeler arasında yer alırken; Arnavutluk, Avustralya, Belçika, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Etiyopya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Macaristan, Hindistan, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Monako, Hollanda, Panama, Polonya, Romanya ve Birleşik Krallık çekimser kalmayı tercih etti.

Genel Kurul ayrıca, İsrail'e "tüm bölge devletleri arasında önemli bir güven artırıcı önlem ve barışla güvenliği güçlendirme yolunda bir adım olarak, nükleer silah bulundurmaktan vazgeçme ve koruma dışındaki bütün nükleer tesislerini tam kapsamlı olarak kurumun güvencesi altına alma" çağrısında bulundu.

Dünyanın 9 nükleer gücünden biri sayılan İsrail, nükleer silahlara sahip olduğu iddiasını bugüne kadar hep reddetti.


Independent Türkçe, Jerusalem Post

Anahtar Kelimeler:
İsrailNükleer Silahlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.