Bu hafta sonu Bursa'nın 700 Yıllık Tarihi Hanlar Bölgesi'ndeyiz

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Anadolu'nun ticaret yolları üzerinde bulunan ve ticaret yapan tacirlerin gece konaklamaları ve dinlenmeleri için yapılan binalara han, daha büyük olanlarına kervansaray denilirdi.Tarih boyunca önemli bir ticaret kenti olan Bursa için hanlar ve bedestenler ekonominin nabzını ifade etmektedir.

Bursalılar Hanlar Bölgesi'nin yeni silüetine kavuşacak olmasından memnun

Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan ticaret bölgesi; 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlamıştır.

Erken Osmanlı döneminde yapılan 668 yıllık geçmişiyle Hanlar Bölgesi, Bursa'da çarşı yapısının nasıl oluştuğunu göstermesi açısından önemlidir.

Bu bölgedeki hanlar; Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Tuz Han, Emir Han, Geyve Han, Galle Han, Çukur (Kütahya) Han, Kapan Han, Tuz Han, Tahtakale Han, Eski Tahıl Han, Balıbey Han gibi isimler almışlardır.

2014 yılında Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen Dünya Miras Komitesi'nin 38. Dönem Toplantısı'nda Kültürel Kategoride “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” Dünya Miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşen Dünya Miras Listesi’ne girmiştir.

İşte Bursa'nın 700 Yıllık Tarihi Hanlar Bölgesi'nden birer örnek görüntüler;

Bursa'yı kuşatan 700 yıllık zenginlik: Hanlar Bölgesi - Seyahat Haberleri

avlusu çay bahçesi olarak kullanılıyor: Fidan Han, Bursa, Türkiye -  Tripadvisor

EMİR HAN | Bursa'nın Değerleri

Geyve Han | Bursa Turizm Portalı

Galle Han | Bursa Turizm Portalı

Tahtakale (Yoğurt) Han | Bursa Turizm Portalı

Balıbey Han | Bursa Turizm Portalı

Bursa Kapalı Çarşı Hakkında Bilgi - Tarihi ve Hikayesi | Ders: Tarih

BURSA KAPALI CARSI BELGESELİ - YouTube

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.