İyi Parti'nin Gaz Lambalı Eylemi "Elektrik Zammı" na Engel Oldu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve tanıtım giderlerinin faturalara yansıtılması kararını iptal etti.

Bursa’da gaz lambalı protesto eylemiyle konuyu kamuoyu gündemine taşıyan İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Demek ki aklın yolu birmiş. Hiç bir mantığı olmayan bir kalemin faturalardan çıkarılması isabetli olmuştur. İYİ Parti olarak, zaten ekonomisi allak bullak olan milletimizin, bir de faturalar yoluyla soyulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

EPDK GERİ ADIM ATTI
EPDK’nın bir hafta önceki açıklamasında, bu giderlerin vatandaşa yansıtılmasını savunduğunu hatırlatan Başkan Türkoğlu, “Şimdi aynı EPDK, uygulamanın yanlış anlaşıldığını itiraf edip, kaldırıldığını açıklıyor. Bu çelişki bile söz konusu kararın ne denli keyfi bir kararla alındığını ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.
Dağıtım şirketlerinin temsil, ağırlama ve tanıtım giderlerinin elektrik faturaları üzerinden vatandaşın üzerine yıkılmasının ne akılla ne de mantıkla açıklanamayacağını vurgulayan Türkoğlu, “Aklı da, mantığı da geçtim, hiç bir vicdana sığmayacak bir kararın geri çekilmesi çok isabetli olmuştur. İYİ Parti Bursa Teşkilatı olarak daha önce su faturalarındaki fahiş zamları ve ek kalemleri etkili bir eylemle protesto etmiştik. Onun sonucunda da Bursa Büyükşehir Belediyesi geri adım atmıştı. Geçtiğimiz hafta sonunda da gaz lambalarıyla Bursa UEDAŞ önüne yürüdük ve elektrik faturalarındaki söz konusu gider kalemini protesto ettik. Nitekim bu yanlıştan da dönüldü. İYİ Parti olarak milletimizin menfaatine olacak her girişimi etkili protestolarla bizzat sahada yapmaya devam edeceğiz. Vatandaşımızın içinde bulunduğu ve hepimizin bire bir yaşadığı sıkıntıları, dertleri dile getirmek boynumuzun borcudur” dedi.

İŞTE EPDK’NIN İPTAL KARARI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve tanıtım giderlerinin faturalara yansıtılmayacağını şu sözlerle açıkladı:
“Geçtiğimiz hafta yayınladığımız tebliğ ile gündeme gelen temsil ağırlama gideri konusunun bazı çevreler tarafından kamuoyuna yanlış aksettirildi ve konu siyaset malzemesi haline getirildi. İşin doğrusunu bir kez daha anlatmak gerekiyor. EPDK bu tebliğ ile zam ya da bir fiyat artışı yapmadı. Temsil ağırlama gideri ve tebliğde yer alan diğer kalemler; 2011 ve 2016’da yayımlanan tebliğlerde ve dağıtım hizmetlerinin başladığı dönemden bu yana -hatta özelleştirme öncesinde dahi- tarife hesaplarında yer alan, mali mevzuatta bulunan giderler. Yani kesinlikle tarifelere yeni bir kalemin eklenmesi söz konusu değildi ve biz EPDK olarak bu kalemlere sınırlama, limit getirmiştik.
Tüketicilerimizin hakkına halel getirecek bir adım atmamız asla söz konusu değildir. Sektörümüze yönelik güveni korumamız, polemiklerle vatandaşımızın kafasını karıştırmaya çalışanlara fırsat vermememiz gerekiyor. Bu konunun daha fazla istismar edilmesini engellemek için Kurulumuz bugün toplanarak aldığı kararla; tebliğde yer alan temsil ağırlama, reklam, sponsorluk, bağış gibi yanlış algıya sebep olacak hükmü kaldırıyoruz. Şirketler bu tip giderlerini tarifeden alamayacak, gelir elde edemeyecektir.”
Sonuç olarak EPDK’nın aldığı yeni kararla; ilgili hüküm kaldırılmış oldu. Artık tarifede bağış, sponsorluk ve reklam ve tanıtım giderleri, ceza giderleri, temsil ve ağırlama giderleri, ilan giderleri, dernek aidat giderleri yer almayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.