Azerbaycan-Türkiye ilişkileri Etnik kimlik, dil ve din ortaklığının temelinde durduğu ve tarihi niteliği asırlar öncesine dayanmaktadır. İki devlet, iki toprak olmasına iki devlet de her zaman zor dönemlerinde öz kardeşini desteğinden vazgeçmeyen iki devletin insanlarının gönül bağlılığı yüzyılların sınavından geçmiştir. Nitekim 1915 yılında Çanakkale'de kardeşleri ile beraber şehit olan Azerbaycanlı askerler, Tarih 1918 yılını gösterdiğinde Kafkas İslam Ordusunun bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti için canlarını feda eden şehitlerimizi iki ülkeninde halkının gönüllerinde ebedi olarak yaşayacaklardır..

1991 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını yeniden kazanmasıyla Azerbaycanı bağımsız devlet olarak ilk tanıyan kardeş Türkiye Cumhuriyeti olduğunuda unutmamalıyız. Nitekim 14 Ocak 1992 tarihinde ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını takiben iki devletin diplomatik alam dışında, halklarınında ilişkileri değişen dünyanın her bir alanında hızlı bir yükselişe geçerek gelişmeye başlamıştır.

Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir” ve Azerbaycan halkının Ulusal Lideri Haydar Aliyev’in “Tek millet, iki devlet” şeklindeki veciz sözlerine  dayanan Azerbaycan – Türkiye ilişkileri, ikili ve uluslararası platformlarda en yüksek seviyesine ulaşarak, dünyada eşi benzeri bulunmayan kardeşlik örneği sergilemektedir.

Kardeş Türk halkı bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra zorlu bir süreçten geçen, topraklarının %20'si işgal altına düşen Azerbaycan’dan desteğini esirgememiş, 27 Eylül 2020 Tarihinde başlayan 44 günlük Vatan Savaşında da öz kardeşi ile dayanışma halinde olmuştur.

2021 Yılının Haziran ayında Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa'da imzaladığı Şuşa Beyannamesi ile stratejik müttefikliğe evrilen Azerbaycan – Türkiye ilişkilerinin 30.Yildönümünün haklı bir gururla kutlandığı bu tarihte, halklarımıza barış, istikrar, refah ve kardeşliğimizin daim olmasını diliyoruz.

Saygılarımızla,

Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu Türkiye Genel Koordinatörlüğü İletişim Başkanlığı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.