Önceki bölümde 12 Ekim 1979’da Türkiye’nin Hollanda büyükelçisi Özdemir Benler’in oğlu Ahmet Benler’in Ermeni JCAG ve ASALA örgütleri tarafından şehit edilmesinden, bir ay sonra 22 Aralık 1979’da Türkiye için bir acı kayıp daha yaşandı.

Fransa'nın Paris kentinde Türkiye Turizm müşavirliği görevini yapan diplomatımız Çolpan Yılmaz saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda Türkiye’nin bir diplomatı daha şehit edilmiş oldu.

Olayların, Türkiye için çok da unutulacak türden olmadığı görülmekteydi. Bu saldırıyı da ‘‘JCAG’’ ve ASALA beraber üstlendiler.

Ve bu karmaşıklıktan şu sonucu çıkarabiliriz.

ASALA Terör örgütünde başkanlık için parçalanmalar başlamıştı.

Aşağıdaki Listede ''1980-1985 yıllarında ASALA'ya bağlı Avrupa’da yerleşen hücrelerin isimleri verilmiştir'' (Karaş, 2007).

a) Şehit Refti Balian Komando Grubu,

b) Kara 24 Nisan Komando Timi,

c) Geourgen Yanikian Komando Grubu,

d) Yanikian ve Sasunian Komandoları,

e) Avrupa 21. Komando Grubu,

f) Ermeni Adalet Komitesi,

g) Antranig Pasa Komandoları,

h) Aleks Yeni komeshian Komando Grubu,

i) Shahan Natali intihar Komando Timi,

j) Şehit Agop Darakcian Komando Timi,

k) Yeghid Kesisian intihar Komando Timi,

l) 24 Eylül intihar Komando Timi.

...

Aşağıdaki listede ise ASALA'nın kurduğu paravan örgütlerin ismi yer almaktadır:

(Laçiner, Kantarcı, Kasım, & Kaya, 2003).

a) 3 Ekim,

b) 9 Haziran,

c) Orly,

d) Ermenistan Gizli Ordusu,

e) Yeni Ermeni Direnişi,

f) Fransa Eylül Örgütü,

g) 15 İsviçre Grubu,

h) Kızıl Ermeni Ordusu,

i) Dünya Cezalandırma Teşkilatı,

j) 28 Mayıs,

k) Ermeni Milli Komitesi,

l) Ermeni Halk ihtilal Harekâtı,

m)Kıbrıs Ermenilerini Mücadeleye Çağırıyor,

n) Kıbrıs Ermeni Rum Teşkilatı

1979 yılında Agop Agopyan’ın (Tarakçıyan) İsrail'in Filistin'i bombalarla vurduğu zaman öldüğü haber ajanslarında duyuruldu. Bu olay sonrasında herkes, ASALA'nın elebaşı kurucusunun öldüğü ve örgütün dağılacağını zannediyordu. Fakat Agop Agopyan’ı idare eden güçler kısa zamanda Agop Agopyan’ın yer altına çekilmesi ve ortalarda gözükmemesi konusunda uyarmıştı. Buna sebep ise, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Agopyan’ın peşinde olmasıydı.

1979 yılında Lübnan’ın SAYRA şehrinde ASALA ve PKK terör örgütü ilk defa anlaşmak için bir araya geldiler.

1980 yılının Nisan ayında Sidon / Lübnan'da yapılan ortak eylem deklarasyonu açıklanmasıyla, ASALA ve PKK arasında ilişkiler başlamıştır.

Deklarasyonda Ermeni Kürt Federe devleti üzerine anlaşılmıştır. PKK, 21-28 Nisan tarihini Kızıl Halka günü olarak kaydetti. PKK ve ASALA militanları artık Beka vadisinde askeri akademi ismi verdikleri eğitim kamplarında birlikte eğitim görüyor ve bir nevi Türkiye Cumhuriyeti’ne savaş ilan etmişlerdi.

24 Eylül 1980 yılında ASALA, Kürt ve Türk halklarına başlıklı bildiride: PKK’ya her türlü desteği vereceklerini bildirmişlerdir.

PKK ve ASALA terör örgütleri, 10 Kasım 1980’de Strasburg Türk Konsolosluğu’na ve 11 Kasım 1980 Roma Türk havayollarına yapılan terör saldırısını birlikte yaptıklarını açıklamışlardır.

1987 yılında PKK ve ASALA terör örgütü arasında yeni bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşmanın içeriği kısaca şöyleydi:

  1. Ermeniler (ASALA örgüt militanları) PKK içinde askeri eğitim görecekler. Bu askeri eğitim Lübnan’ın Beka vadisinde yapılacak. Kampın ismi PKK, ASALA askeri kampı olarak değiştirilecektir.
  2. ASALA her yıl eğitim gördüğü militanları için kişi başına 5.000 dolar PKK’ya ödeme yapacaktır.
  3. Ermeniler (ASALA örgüt militanları) PKK’nın Türkiye’de yapacağı küçük eylemlere katılma hakkına sahiptir.

(Fotoğraf: ASALA Terörü Hakkında (CİA- The Armenian Secret Army For The Libration of Armenian)

18 Nisan 1990 tarihinde PKK ve ASALA yine bir toplantı yaparak, yeni bir deklarasyon yayınladılar. Bu deklarasyonun içeriği de kısaca şöyleydi:

  1. ASALA ve PKK bugünden sonra birlikte yönetilecektir.
  2. Türk askerlerine yönelik istihbaratı Ermeniler yapacaktır.
  3. Kazanılacak topraklar Ermeni ve PKK arasında eşit bölünecektir.
  4. Kampta ki, eğitim ve diğer masraflarının %75’ini Ermeniler karşılayacaktır.
  5. Türkiye’nin Metropol şehirlerinde eylemler yapılacaktır.

Aşağıdaki listede terör örgütü ASALA'nın kurulduğu 1975 yılından 1995 yılına kadar süreçte gerçekleştirdiği eylemler yer almaktadır.

20 Ocak 1973 Los Angeles (JCAG-ASALA'nın ortaklığıyla)

22 Ekim 1975 Viyana,

24 Ekim 1975 Paris,

16 Şubat 1975 Beyrut,

29 Mayıs 1977 İstanbul,

9 Haziran 1977 Roma,

2 Haziran 1978 Madrid,

12 Ekim 1979 Lahey,

22 Aralık 1979 Paris,

31 Temmuz 1980 Atina,

17 Aralık 1980 Sidney,

4 Mart 1981 Paris ,

9 Haziran 1981 Cenevre,

24 Eylül 1981 Paris,

28 Ocak 1982 Los Angeles,

8 Nisan 1982 Ottowa,

4 Mayıs 1982 Boston,

7 Haziran 1982 Lizbon,

7 Ağustos 1982 Ankara Esenboğa Havaalanı,

27 Ağustos 1982 Ottowa,

9 Eylül 1982 Burgaz,

9 Mart 1983 Belgrat,

16 Haziran 1983 İstanbul,

14 Temmuz 1983 Brüksel,

15 Temmuz 1983 Paris,

27 Temmuz 1983 Lizbon,

30 Nisan 1984 Tahran,

21 Haziran 1984 Viyana..

ASALA'nın bazı eylemlerinde dikkat çeken önemli birkaç nokta vardır. Not çıkarmak gerekirse, geçmişteki olaylara istinaden bazı olaylarda iz bile bırakılmadan yapılan patlamalar veya terör militanlarının iz ve eşkâllerini bırakmadan yok olması garip bir durumdur.

Böyle profesyonelce kendini gizleme şekli SSCB’nin istihbarat kurumu olan KGB ajanlarının eğitimi sonucunda ancak mümkün olabilirdi. Ancak bununla ilgili bir kanıt henüz yoktur. Bu konuyla ilgili Paul Henze şu kelimeleri ifade etmiştir (Karaş, 2007).

“Çoğunluğu Lübnanlı Ermenilerin oluşturduğu genç grup, Türkiye'den bir parça toprak koparıp Sovyetlere katmak gibi büyük bir stratejik gayeyi, Sovyetlerin veya müttefiklerinin teşviki olmadan üstlenebilir mi? Bu Ermeniler öldürücü profesyonel yeteneklerini tecrübeli profesyoneller tarafından eğitilmeden geliştirmiş olabilirler mi?

Böyle bir eğitim KGB'nin dışında gönüllü olarak nereden gelebilir?

Gerekli para nereden gelebilir?..”

1982 yılında Lübnan’ın İsrail tarafından işgalinden kısa bir zaman sonra ASALA'nın militan teröristlerinin 200-250 bini Ermenilerin en çok yaşadığı İran’ın başkenti Tahran’a göç etmişlerdir. Londra'da yayınlanan ‘‘Middle East’’ dergisi; "ASALA örgütü askerleri Bekaa'da Suriye'nin hesabına, Irak'ın dağlık kesimlerinde ise İran hesabına çarpıştıklarını" yazmaktaydı (Karaş, 2007).

ASALA terör örgütü, Batı Azerbaycan olarak bilinen arazide iki adet ASALA askeri eğitim kampı ve Urmiye’de militan toplama bilgi verme, ASALA'yı tanıtma ve yayma eylemleri için birçok sayıda bürolar açmış ve faaliyet yapmıştır.

31 Temmuz 1980 Günü Yunanistan Büyükelçisi idare Ataşesi Galip Özmen ve ailesi silahlı terör saldırısına maruz kaldılar. Galip ÖZMEN ve 14 yaşındaki kızı saldırıdan kurtulamadılar ve şehit oldular. Olay zamanı Galip Özmen’in eşi ve oğlu ağır yaralandılar.

Bu kanlı saldırıyı da ASALA terör örgütü üstlendi.

Türkiye’nin Sydney’deki Başkonsolosu Şarık ARIYAK ve korumasıyla saldırıya maruz kaldı ve şehit oldular. Diğer olaylar gibi bu olayda ASALA’nın terör olayı olarak tarihin kanlı ve tozlu raflarına karıştı.

ASALA’nın yaptığı en büyük Terör saldırısı Türkiye’nin metropollerinde olmuştur. İstanbul Yeşilköy Havaalanı ve Sirkeci garında bombalı saldırı yaparak 4 kişinin ölümüne 31 kişinin yaralanmasına sebep oldular.

Diğer bir saldırı ise 7 Ağustos 1982 tarihinde Esenboğa Havaalanı saldırısı olmuştur. Bu saldırıda örgüt militanları, bekleme salonundaki yolcuların üzerine bomba atmışlar ve otomatik silahlarla taramışlardır. Bu saldırı 72 kişinin yaralanmasına ve 9 kişini de ölmesiyle sonuçlanmıştır.

15 Temmuz 1983 tarihinde ASALA terör örgütü eylem hedeflerini değiştirdi.

Fransa’nın Orly havaalanındaki Türkiye havayollarına ait kısmı bombaladı. 2 Türk uyruklu,4 Fransız vatandaşı, 1 Amerika vatandaşı ve 1 İsveç vatandaşı olmak üzere 8 kişi saldırıda hayatını kaybetti. 28 Türk vatandaşı olmak üzere 55 kişi de yaralandı.

Fransa mahkemesi herkesi şaşırtacak bir karara imza attı ve yakalanan teröristlere 30 ay hapis verdi. Bu karar Fransa’nın açıkça destek verdiğini gösteriyordu. Yakalanan sanıklardan birinin avukatı, Fransa devletinin onlara destek verdiğini, yoksa havaalanına kadar o kadar mühimmatla gelemeyeceklerini açıkça belirtiyordu.

Fransa’nın eski içişleri bakanı François GOGUEL’in mahkemede dinlenmesi istense de bu bakanlık tarafından reddedildi.

Orly terör saldırısı ASALA’nın sonunu getirdi.

Çünkü artık ASALA Türkiye’nin vatandaşlarına yönelik saldırı yaparken Avrupa ve Amerika vatandaşlarının da hayatlarına son vermiştir.

Bu saldırı ASALA’yı destekleyen devletlerin ona mesafe koymasına neden oldu.

En büyük destekçisi olan Fransa da artık desteği kesmişti. Yunanistan istihbarat teşkilatları ise, örgüt militanlarının eğitimi için yardım ediyor ve lojistik desteğini devam ettiriyordu.

(Devam Edecek)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.