3 Kısım olarak yayınlanacak olan bu makalem; dünyanın en korkunç terör saldırılarını gerçekleştiren ASALA terör örgütünün ortaya çıkışı ve faaliyetlerinden bahsedilmek amacıyla derlenmiştir.

Terör kavramı Türkiye’de 1991 yılında Terörle Mücadele Kanunu’nu yasasıyla TBMM tarafından onaylanarak kabul edilmiştir. Terörle Mücadele Kanunu’nu kapsamında terörün tanımı;  

Madde 1– (Değişik birinci fıkra: 15/7/2003-4928/20 md.) ‘‘Terör; cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasî, hukukî, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerdir.’’ şeklinde tarif edilmiştir.

..

İlk Ermeni terör örgütü, Taşnak’lar içerisindeki “Nemesis” isminde bir militan grup olmuştur. Bu örgütün amacı, Osmanlı devleti içerisinde yaşayan Ermeni halkı Osmanlı'ya karşı ayaklandırmak ve sözde ermeni devletini kurma çabasıydı. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bu örgüt eylemlerini giderek artırmaya başladı. İlk eyleminde, 15 Mart 1921 günü eski içişleri bakanı Talat Paşa’yı Berlin’de bir sokakta vurdurmuştur. Bu eylemi Soghomon TEHLİRİAN isimli Ermeni yapmıştır.

Ermeni Komitacılar, Türkiye Cumhuriyeti döneminde de Mustafa Kemal Atatürk'e karşı iki defa suikast düzenlemiş ve başarısız olmuşlardır. İlk suikast 1925 yılının Nisan ayında düzenlenmiştir. Yunanistan'da yaşayan Ermeni komitacısı Manok MANOKYAN, Selanik'ten İstanbul’a gelmiş ve diğer iki yardımcısı ile Ankara'da buluşmalarını kararlaştırmıştır. Fakat Türk güvenlik kuvvetlerinin önceden bu suikastı deşifre etmesi sonucu yakalandılar. 5 Mayıs 1925 günü de idam edildiler. Diğer ikinci suikastte de, 14 Eylül 1927'de Mercan ALTUNYAN adlı ermeni uyruklu terörist ve yardımcıları, Mustafa Kemal Atatürk’e pusu kurmak isterken Dolmabahçe Sarayı'nda Türk güvenlik kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Türkiye’de bulunan İngiliz Elçisi, Mustafa Kemal Atatürk’e düzenlenmek istenen suikastın, Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa ile artan ilişkilerinin SSCB’ni rahatsız ettiği sebebiyle olduğunu açıklamıştı.

..

ASALA terör örgütü, 20 Ocak 1975 tarihinde IRAKLI bir ermeni olan Harutyun TOKAŞYAN  tarafından Lübnan'ın Beka vadisinde kuruldu ve aynı gün Beyrut’ta ilan edildi. Beka vadisi PKK’nın da kurulduğu ve askeri eğitim verildiği, örgüt militanlarının eğitildiği yerdir. Bir zamanlar ASALA ve PKK birlikte hareket ederek terör militanlarını buraya yetiştirip askeri eğitim verdiler.

ASALA’nın en büyük amacı, ermeni TAŞNAK ve HINÇAK cemiyetlerinin bir zamanlar hayali olan "bağımsız bir ermeni devleti kurmak", ayrıca tüm dünyaya "sözde ermeni soykırımını" aşılamak ve kabul ettirmektir. ASALA terör örgütünün kurucusu olan Harutyun TOKAŞYAN, yaptığı terör eylemleri sürecinde Agop AGOPYAN adını, bazen ise Vahram VAHRAMİAN ya da İran İRAMİAN lakaplarını kullanmıştır. ASALA terör örgütünü kurmasında ona çocukluk arkadaşları Kevork ACEMYAN ve James KARNUSYAN adlı ermeniler yardımcı olmuşlar. Harutyun TOKAŞYAN, ailesiyle beraber Irak’ta yaşamış, sonrasında Lübnan’a taşınmıştır.. ASALA terör örgütünün ismi normalde İngilizcedir ve anlamını ‘‘Armenian Secret For The Liberation Of Armenia’’ yani Ermenistan gizli ordusu tabirinden almaktadır. Örgüt'ün lojistik desteğini Suriye devletinden, askeri desteğini ise marksist bir örgüt olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC)'nden aldığı bilinmektedir.  

...

ASALA terör örgütünün 20 Ocak 1973 tarihinde Türkiye Los Angeles Başkonsolosu Mehmet BAYDAR ve Konsolos Bahadır DEMİR’e karşı saldırısında, bu eylemi "JCAG" ‘‘Justice Commandos Against Armenian Genocide" - "Ermeni Soykırımı için Ermeni Adalet Komandoları’’ adlı terör örgütü üstleniyor. ASALA'nın kurulmasından önce olsa da bu saldırıda, örgüt kurucu üyeleri de olayın içinde bulunmuş ve eylem onlarla birlikte planlanmıştır. Saldırıyı düzenleyen JCAG örgütünün birkaç yıl içinde destek vereceği en büyük örgüt ASALA olmaya başladı. 

Bu terör örgütü 22 ülkenin 38 şehrinde, 39 silahlı terör eylemi yapmış;  70'i bombalı 1'i işgal olmak üzere 110 eylemi de resmi olarak kayıtlara geçmiştir. Resmi olmayan kayıtlardaysa 182 eylem görülmektedir. 

ASALA terör örgütüne Fransa, Amerika ve Lübnan’da yaşayan zengin Ermeniler de lojistik destek vermekte idiler. Örgüt militanlarının askeri kampta talim gördükleri Bekaa vadisi, 1970’li yıllardan beri PKK terör örgütünün askeri talim gördüğü, militanlarının terör eylemleri yapması için eğitildiği bir kamp idi.

ASALA terör örgütünün o devredeki hedefi, Avusturya, Amerika ve Avrupa’da resmi görevde olan Türk diplomatlarıydı.

...

22 Ekim 1975 Sabahı Türkiye diplomatları kanlı bir terör eylemiyle gözlerini açtılar. Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Daniş TUNALIGİL,  ASALA'nın 3 militanı tarafından şehit edildi. Bu saldırıyı JCAG örgütü üstlendi. JCAG  örgütünün kuruluş tarihine, amacına ve kurulduğu konuma baktığımız zaman şaşırtıcı bir tarih, şaşırtıcı bir amaç ve konum karşımıza çıkmaktadır.

JCAG, 1975 yılında Beyrut'ta büyük Ermenistan devleti kurmak hayaliyle kurulmuş bir terör örgütüdür. Bu tarih, bu amaç ve konum ASALA’nın kurulduğu tarih amaç ve konumla aynıdır.

22 Ekim olayının daha acısı geçmeden 2 gün sonrasında 24 Ekim 1975 günü Fransa'da, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail EREZ ve şoförü Talip YENER, ASALA tarafından şehit edildi. Ancak olayı yine JCAG grubu üstlense de, elde edilen kanıtlar  ASALA terör örgütünü gösteriyordu. 

16 Şubat tarihinde bir kanlı eylem daha Lübnan’ın başkenti olan Beyrut’ta Türkiye’nin Büyükelçiliğinde başkâtip olarak görevli Oktar CİRİT’e karşı yapıldı. Terör saldırısı sonucunda başkâtip olarak görevli Oktar CİRİT şehit oldu. Bu olay ASALA'nın ilk eylemi olarak resmi kayıtlar geçmiştir.

Türkiye için 1977 yılının Haziran ayı da sessiz geçmedi. 

9 Haziran 1977 günü İtalya'da Vatikan büyükelçisi Taha CARIM, 2 saldırgan tarafından açılan çapraz ateş sonucu şehit edildi. ASALA Terör örgütü artık kanlı eylemlerini peş peşe yapmaya başlamıştı. Türkiye devlet yöneticileri bu hain terör saldırıları karşısında ne yapacaklarını bilemeyecek bir vaziyete gelmişlerdir.

Bugüne kadar tarihte hiçbir devlet bu kadar fazla diplomatını kaybetmemiştir. Şehit edilen Türk diplomatların, Türkiye'nin en tanınmış ve seçkin insanları olması, haince teröre kurban gitmesi, Türkiye'yi dış ilişkilerde daha aciz bir devlet konumuna getirmişti.

2 Haziran 1978 tarihinde Türkiye'nin İspanya büyükelçisi Zeki KUNERALP’ın makam aracına silahlı saldırı yapıldı. ASALA Terör örgütü tarafından yapılan bu saldırı sonucunda Zeki KUNERALP’ın hanımı Necla KUNERALP ve emekliliğe ayrılmış bacanağı büyükelçi Beşir BALCIOĞLU şehit edildi. Diğer terör olayları gibi bu terör saldırısını ASALA Terör örgütünün bir nevi maşası haline gelen JCAG üstlendi.

1979 yılının 12 Ekim'i..

Türkiye Hollanda Büyükelçisi Özdemir BENLER'in oğlu olan Ahmet BENLER şahsi arabasında şehit edildi. Fakat bu terör olayı sonrasında gazete ve manşetlerde enteresan bir açıklama yer aldı. Hollanda gazetelerini farklı farklı zamanlarda arayan JCAG ve ASALA terör örgütleri, ayrı ayrı bu olayı kendilerinin yaptıklarını beyan ettiler.

Yani artık ASALA terör örgütü içinde ayrılık sesleri duyuluyordu.

(Devam Edecek)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.