Dr. ELVİN ABDURAHMANLI yazdı: "1864 Çerkes Sürgünü ve Soykırımı.."

Çerkes Soykırımı olarak bilinen Tsitsekun (Batı Çerkesçesi: ЦӀыцӀэкӀун), Çarlık Rusyası devlet tarafından Çerkes halkına yönelik sistematik şekilde gerçekleştirilen sistematik toplu soykırım 1864 yılında başlayıp 1870 yılına gelindiğinde ise sürgünlerle tarihe geçmiştir. Bu soykırım ve sürgün katliamında Çarlık Rusyası bölgesinde asırlardır ikamet eden etnik Çerkes halkının %80-97'si zarar görmüştür. Bu soykırım sonucu ise 1,5 milyon Çerkes insanımız hayatını kaybetmiştir. Grigori Zass ve diğer Çarlık Rusyasının generalleri Çerkes sivillerin toplu soykırım ve katliamını yaparak, daha sonraları da savunmuşlardır. İlaveten de Çerkes halkının, soykırım esnasında bilimsel deneylerde kullanılmalarına izin vermişlerdir. Diğer taraftan Rus askerlerine Çerkes kadınlara tecavüz etme izni verilmesi de tarihe bir leke olarak geçmiştir.  

Ayrıca deneylerde denek olarak kullanılan Çerkes kadınları ve çocukları, Rus askerleri tarafından her türlü tacize uğramışlardır. Burada belirtilmesi gereken önemli husus ise Çerkes hamile kadınların karınlarını delinmek suretiyle çeşitli yöntemlerle işkence kullandığı resmi kaynaklarla bilinmektedir.

Çerkes halkı bölgeden sürgün edilmek suretiyle 1 milyon 500 bin insan ise toplu halde öldürüldü.
Rus askerleri tarafından Çerkes halkına Hristiyanlığı kabul etmeye zorlanmışlardır. Bölgede asırlardır yaşayan bölgenin tebaası olan Çerkes halkının yerleşim yerleri yakılarak, sistematik olarak halk aç ve susuz bırakıldı ve %97'lik nüfusu katledildi. Bu etnik temizlemede tamamen yok edilmesi düşünülen halk genel olarak Çerkesler olsa da, Kafkasya bölgesinde diğer Müslüman halklarınada aynı sürgün ve soykırımlar devam etmiştir. Nitekim 1900-1920 yılları arasında Çarlık Rus desteğiyle Ermeniler Azerbaycan'ın tüm bölgelerinde soykırımlar gerçekleştirmişlerdir.  Çerkes soykırımını 2023 tarihinde tanıyan ilk ve tek ülke Gürcistan'dır.  

ABD'nin Wayne şehri ve Doğu Türkistan Sürgün Hükûmeti de resmî olarak Çerkes soykırımını tanımıştır. Ukrayna devlet meclisinde ise tanımayla ilgili taslak şu an mecliste tartışılmaktadır. Günümüzde Rusya Federasyonu, Çerkes soykırımını reddetmekle birlikte sadece olayı Çerkes halkının kendi isteğiyle bir göç olarak açıklamaktadır.

KİAMP-Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu T.C Genel Koordinatörlüğü olarak 21 Mayıs 1864 yılında Çarlık Rusyasının Çerkes halkına yönelik yaptığı soykırım vahşeti ve zorla toplu sürgünü esnasında hayatını kaybeden 1.5 milyon Çerkes kardeşimizi saygıyla, hürmetle ve rahmetle anıyoruz.

Saygılarımla,

.....

Yazarın tüm yazıları için tıklayınız

.....

Anahtar Kelimeler:
Dr. Elvin Abdurahmanlı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.