Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü'nün temeli, Aralık 1989'un sonlarında, SSCB-İran sınırlarının çökmesi sırasında Nahçıvan'da atıldı. Kuzey ve Güney Azerbaycan arasındaki sınır karakolları yıkıldı. Kasım 1989'da yapılan Asamble, halkın iradesini bir kez daha ifade etmiş ve Güney ve Kuzey Azerbaycan arasında insani, kültürel, ekonomik ve akrabalık ilişkilerinin yeniden tesis edilmesi amacıyla sınır çitlerinin kaldırılması ve mühendislik ve teknik tesislerin sökülmesi kararını almıştır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi merkez komiteleri, Azerbaycan Komünist Partisi, partinin yerel organları, SSCB sınır birliklerinin liderliği bunu önlemek için her türlü siyasi ve askeri nüfuz yoluna başvurdu, ancak buna rağmen Azerbaycan Halk Cephesi'nin Nahçıvan Eyaleti şubesi sürekli olarak bir dizi "Sınır Hareketi" düzenleyerek siyasi eylemler gerçekleştirdi. Genişleyen demokratik hareketin bir sonucu olarak, SSCB'nin devlet sınırı boyunca inşa edilen sınır çitleri beş yıl önce sökülmüştü. Araz'ın karşı yakasındaki akraba ve hemşehriler ilk kez iletişim kurabildi, basitleştirilmiş kontrol noktaları düzenlendi.



31 Aralık 1989 günü dünya Azerbaycanlılarının dayanışma bayramı olmuş ve 1990 yılında Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nde o günün yıldönümü geniş çapta kutlanmıştır. Bu milli harekete emperyalist açıdan yaklaşan SSCB ve Azerbaycan'ın komünist liderliği, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nden başlayarak Azerbaycan'ın diğer sınır bölgelerine yayılmış ve askeri çevreler onu eleştirmeye başlamıştır. Bunu bir grup aşırılıkçı ve suç unsurunun eylemi olarak değerlendirdiler ve dünya toplumunun gözünden saklamaya çalıştılar. Bu amaçla sınır bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi. Komünist liderlerin "sınır hareketi" ile ilgili talimatları doğrultusunda Halk Cephesi mensuplarına yönelik baskılar yoğunlaştı, birçoğu tutuklandı, kovuldu, birçok yerde sökülen sınır çitleri yeniden onarıldı, ancak yaşayan Azerbaycanlılar Komşu ülkelerde ve dünyanın farklı yerlerinde bölünmüş milletin bu sürecini kabul etmemiş, birleşmenin doğal bir eğilimi olduğunu savunması, ülkede ve dünyada yaşanan demokratik süreçler açısından değerlendirmesi, parçalanmış milletin bu sürecini kısmen engellemiştir. Azerbaycanlılara karşı yapılan propaganda sonucu 3 Kasım 1990'da Türkiye'de düzenlenen Azerbaycan Derneklerinin Birinci Uluslararası Kongresi ile, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nden başlayan sınır hareketinin gerçek bir devamı olarak milli birlik ve beraberlik yolunda atılan bir diğer önemli adım olmuştur. Kongrenin 5 Kasım'da aldığı kararda, 31 Aralık'ın her yıl Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Gününün temeli olarak geniş çapta kutlanması gerektiği öne sürüldü.

16 Aralık 1991 tarihinde Haydar Aliyev başkanlığında Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi toplantısında 31 Aralık gününün dünya Azerbaycanlılarının dayanışma bayramı olarak kutlanmasına karar verildi. Yüksek Meclis, bu konuyla ilgili bir yasal düzenlemenin kabul edilmesi için ülkenin parlamentosuna (Yüksek Sovyet) başvurdu. 25 Aralık'ta Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti Milli Konseyi, çağrıyı dikkate alarak 31 Aralık tarihini Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü ilan eden yasayı kabul etti.

9-10 Kasım 2001 tarihlerinde Bakü'de Dünya Azerbaycanlılarının Birinci Kongresi düzenlendi. Kongrenin yurttaşlarımızın milli öz bilincinin güçlenmesine, Azerbaycan topluluklarının farklı ülkelerdeki örgütlenme ve faaliyetlerinin artmasına etkisi oldu. Bu, ülkenin sosyal ve politik yaşamında yeni bir hareket, devlet politikasının yeni bir yönüydü. O kurultayda Büyük Önder büyük bir gururla şunları söyledi: "Ben her zaman gurur duydum, bugün de Azerbaycanlı olduğum için gurur duyuyorum!" ve konuşması dillerin ezberlenmesine dönüştü.

Kongre sonrasında milli lider Haydar Aliyev'in 5 Temmuz 2002 tarihli kararnamesi ile yurt dışındaki yurttaşlarımızla ilişkileri genişletmek ve geliştirmek amacıyla Yurtdışında Yaşayan Azerbaycanlılarla Çalışma Devlet Komitesi (şu anda Diaspora ile Çalışma Devlet Komitesi) kuruldu. ve aynı yılın 27 Aralık'ta yurttaşlarımızla ilgili olarak Devlet Politikası Kanununun kabul edilmesi dünya Azerbaycanlılarının milli birlik ve örgütlenme sürecini daha da güçlendirdi.

Yorulmak bilmez faaliyetiyle Haydar Aliyev'in siyasi felsefesine ve liderlik ekolüne güvenen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Büyük Liderin bu alandaki hizmetlerini başarıyla sürdürmektedir. Devlet başkanının 8 Şubat 2006 tarihli "II. Dünya Azerbaycanlıları Kongresinin Düzenlenmesi Hakkında" Kararnamesi uyarınca, aynı yılın 16 Mart'ta Bakü'de düzenlenen bir sonraki prestijli toplantı, dönüşüm yönünde yeni bir adımdı. Yurtdışında yaşayan Azerilerin diasporadan lobiye dönüştürülmesi, ülkemiz hakkındaki gerçeklerin dünya toplumuna aktarılması çalışmasında önemli rol oynadı.

Diasporamızın örgütlenme süreci bugün daha hızlı ilerliyor. 18 Aralık 2008 tarihinde Bakü'de düzenlenen 1. Dünya Azerbaycanlıları Kongresi'nde oluşturulan Koordinasyon Konseyi'nin toplantısı, toplantıda "Dünya Azerbaycanlıları Şartı"nın kabul edilmesi birlik ve organizasyonun arttığını, bağların güçlendiğini gösterdi. tarihi Anavatan ile diaspora potansiyelinin güçlü bir faktöre dönüşmesi ve bağımsız Azerbaycan'ın tüm dünya Azerileri için çekim merkezi olduğunu bir kez daha teyit etmiştir.

Dayanışma Günü, milli birlik duygularını, Azerbaycan sevgisini, milli ve manevi değerlerimize saygıyı, Anavatana bağlılığı ifade eder.

Devletimizin diaspora politikası, soydaşlarımızın birlik ve beraberliğinin güçlendirilmesi, daha organize bir şekilde örgütlenme süreci yeni bir aşamaya girmiştir. Dünya Azerileri artık yaşadıkları ülkelerin sosyo-ekonomik, sosyo-politik ve kültürel yaşamında daha aktif rol oynamakta, Cumhuriyetimizle karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlamakta, Türkiye'nin milli ve milli meselelerini aktarmada kararlılık göstermektedir. Azerbaycan'ın gerçeklerinin dünya toplumuna duyurulması, zengin kültürel mirasımızın tanıtılması ve saldırgan Ermeni çevrelerin ideolojik provokasyonlarının önlenmesi. Azerbaycan devletinin desteği sayesinde kardeş ve dost milletlerin lobileri ve diasporaları ile etkin işbirliği kurulması alanında etkili tedbirler almakta, Azerbaycan'ın ve milletin tarihini yazmakta ve nesilden nesile aktarmaktadır.

Bu vesileyle 31 Aralık Dünya Azerbaycan Dayanışma Günü kutlu olsun!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.