Hemşerim, Ülkücü şehit Baki Yeşiloğlu'nun Şehadeti Anısına (29 Temmuz 1978)

Yıl 1978, Balıkesir cezaevindeyim. Tahliye olacağım gün arkadaşlarım, "Bursa'dan hemşerin Baki Yeşiloğlu buraya nakledilmiş, akşama gelir" dediler. "Karşılarım, beklerim" dedim. Saat 3'den sonra tahliye olmam için sıkıştıran memurları 3 saat oyaladım. Nakli ertelenmiş olmalı ki, o gün akşama kadar gelmedi. Beklemek, görmek için cezaevinde kalmayı istememe rağmen beni bir nevi zorla tahliye ettiler. 2 ay sonra geldi ve bir gün komünistler tarafından şehit edildi...

O günleri ve Balıkesir cezaevi isyanını koğuş arkadaşım Cuma Ülger ile Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü (NEE) toplantısında paylaştık, yadettik, şöyle anlattı;

"Baki Yeşiloğlu'nun katledildiğini öğrenince cezaevinde isyan çıktı. Solcuların koğuşu korunmasına rağmen birbirimizin omuzlarına çıkarak 3 insan boyundaki duvardan solcuların olduğu bölüme geçtik. Gözümüz hiçbir şey görmüyordu. Her taraf darmadağındı, Görevlilerin sert müdahalesi sonucu ortalık sakinleşince 5 solcunun öldüğü tespit edildi. Bizleri başka cezaevlerine sürgün gönderdiler" dedi. Cuma Ülger'in ömrü cezaevinde geçti.

BUGÜN,. YOZGAT'IN YİĞİT DELİKANLISI BAKİ YEŞİLOĞLU'NUN ŞEHADETİNİN YILDÖNÜMÜ. HATIRLAMAK VEFADIR, UNUTMAK İHANETTİR...

29 Temmuz 1978'de şehit edilen Baki YEŞİLOĞLU kimdir? diye soranlara kısaca tanıtmak isterim.

1942 yılında Yozgat ili Sorgun ilçesi Gözbaba Köyü’nde doğmuş, daha sonra ailesiyle Kırıkkale’ye göç etmiştir. Evli ve 4 kız çocuğu babasıydı. İlk orta ve lise öğrenimini Kırıkkale’de yapan Baki Yeşiloğlu daha sonra Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nda işçi olarak işe başlamıştır. Burada bir müddet çalıştıktan sonra Türk-Metal-iş Sendikası’nı teşkilâtlandırmak için Bursa’ya gitmiştir.

Bursa’da bir iftiraya uğramış ve işlemediği bir siyasi cinayetten dolayı tutuklanmıştır. 1 yıl Bursa'da tutuklu kaldıktan sonra Balıkesir Cezaevine gönderilmiştir. Balıkesir Cezaevi’nde o zaman 100’den fazla sol tutuklu, 30 kadar ülkücü tutuklu bulunmaktaydı.

Olay gününden bir gün önce cezaevi yönetimine çocuklarına telefon etmek isteğini ileten Baki Yeşiloğlu’nun isteği kabul edilmiştir. Olay günü mahkumlar sabah sporu yaparken, cezaevi yönetimi tarafından çağrılıp, çocuklarına telefon edebileceği söylenmiş. Bir gardiyanla beraber müdüriyete giderken, o anda spora gitmeyip hâlâ koğuşlarında bulunan solcu mahkûmlar tarafından saldırıya uğramış, olay yerinde şehit olmuştur.

Baki Yeşiloğlu’nun şehadeti ülkücü mahkûmlara aynı gün bildirilmemiş, ertesi gün bildirilmiştir. Bunun üzerine ülkücü mahkûmlar cezaevinde isyan çıkarmış ve çıkan olaylarda 5 solcu mahkûm ölmüştür. Solcularla işbirliği yapan gardiyanın daha sonra bir köprünün altında cesedi bulunmuştur.

Ülkücü şehit Baki Yeşiloğlu'nun mezarı Kırıkkale Yahşihan Mezarlığı’ndadır.

Ruhu şad olsun, kabri nurla dolsun. Mekanı Cennet olsun.

UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ..…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.