Tutuklanan Gazeteci Barış Pehlivan ve Murat Ağırel serbest bırakıldılar

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Libya'da hayatını kaybeden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personeline ilişkin yaptıkları haber nedeniyle cezaları onanan ve bunun ardından gidip adliyeye teslim olan gazeteciler Murat Ağırel ve Barış Pehlivan serbest bırakıldı.

Ağırel ve Pehlivan bu sabah Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne bu sabah teslim olmuştu.

Aynı şekilde cezası onanan diğer gazetecilerden Hülya Kılınç ise bugün Manisa'daki evinden alınarak tutuklanmış ve cezaevine gönderilmişti.

Kılınç'ın avukatı Celal Ülgen, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, cezaevi gözlem komisyonunu yarın toplanarak Kılınç hakkında karar vereceğini belirtti ve "Sabah saatlerinde tahliye bekliyorum" dedi.

"MİT mensuplarının ve ailelerinin kimlik, görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgileri yayımlamak, yaymak ve açıklamak" suçlaması ile yargılanan ve cezaları istinaf mahkemesi tarafından onanan gazeteciler arasında Ağırel, Pehlivan ve Kılınç'ın yanı sıra Aydın Keser ve Ferhat Çelik de bulunuyor.

Bugün adliyeye giden Murat Ağırel Twitter hesabından, "Şehit olan vatan evlatlarına şehadet dilediğim için bugün tekrar cezaevine giriyorum. Şehit edenler ise ülkemde renkli halılar ile karşılanıyor. Şimdiye kadar yazdığım hiçbir şeyi yalanlayamayanlar beni adaletsizlikle susturacaklarını sanıyorlar. Susmayın, Korkmayın, Alışmayın" yazmıştı.

Barış Pehlivan da Twitter'da, "Üçüncü kez… İşte geldik, gidiyoruz… Hoşça kalın şimdilik…" sözleriyle adliye önünden fotoğraf paylaştı.

'Tarihin bizi haklı çıkardığını herkes görecek'

Bianet'in haberine göre, işlemleri tamamlanırken basın mensuplarına açıklama yapan Pehlivan, "Fiilden ziyade failin hedef alındığı bir davaydı bu. Sadece gazetecilik yaptığımız için tekrar cezaevine giriyoruz" diye konuştu.

Pehlivan, "Bu karanlık günlerin geçeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Dönüp dolaşıp tarihin bizi haklı çıkardığını herkes görecek. Bir dakika dahi yatmamamız gerekiyor. İnfaz Kanunu gereği hemen serbest kalmamız, hatta cezaevine dahi girmememiz gerekiyor" sözlerini ekledi.

İstanbul Adliyesi'nde BirGün gazetesine konuşan Ağırel, "Denetimli serbestlikten yararlanabiliyormuşuz. İnfaz hâkimliğinin hakkımızda denetimli serbestlik kararı vermesini ve tahliye edilmeyi bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Libya'da öldürülen MİT personeliyle ilgili Odatv'de yayımlanan haberi hazırlayan muhabir Hülya Kılınç, o dönem Odatv Sorumlu Haber Müdürü olan Barış Terkoğlu ve Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Mart 2020'de gözaltına alındı ve ardından da tutuklandı.

Aynı günlerde Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser tutuklama talebiyle sevkedildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Ancak savcılığın itirazıyla üçü de tutuklandı.

Tutuklanan Terkoğlu, Pehlivan, Kılınç, Çelik, Keser ve Ağırel ile yurt dışında bulunan gazeteci Erk Acarer ve CHP Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi Eren Ekinci haklarında Nisan ayında hazırlanan iddianameyle, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamaktan" suçlandı.

İlk duruşma 24 Haziran'da görüldü ve Barış Terkoğlu, Ferhat Çelik, Aydın Keser İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kontrol şartıyla tahliye edildi. Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel ve Eren Ekinci'nin tutukluluğu devam etti.

İkinci duruşma 9 Eylül'de gerçekleşti. Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel MİT Kanunu'nu ihlal ettikleri gerekçesiyle 4 yıl 8 ay 7 gün, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç ise 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Gazetecilerin cezası 28 Ocak 2022'de onandı.

BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.