Devlet Tiyatroları Seyircisiyle Buluştu
     BURSA ARENA / Haber Merkezi

     Tuğçe Yıldırım

     Devlet Tiyatrolarının yeni sezonu 4 Ekim'de   başladı.. Çocukluğumdan beri sanatla iç içe bir hayatımız oldu. Annemin  bale öğretmeni ve koreograf  olması ve babamın önce gazeteci sonrasında ; Vakıfbank’lı    olması, kültür sanata ilgili duyan  anne babaya sahip olmanın avantajı kısacası…

Aile kökünü verir.. İstek varsa devamı olur istek yoksa öyle kalır. Tiyatro içinde aynı şey geçerli.
Lise hayatımda  sinema tutkunu bir kişi olarak,  ağabeyimle özellikle her hafta yeni çıkan bir filme giderdik.. Serviste yakın arkadaşıma anlatırdım öyle geçerdi vaktimiz. O arkadaşımda tiyatro tutkunuydu tiyatrocu olmak için kitaplar alır oyunları kaçırmazdı. Bu kadar takipte olduğu ve zevk aldığı için merak sardı beni de. Ailece gidecek şekilde bilet aldık. Oyun ‘ Tek Kişilik Şehir’ isimli bir oyundu ve o sırada ‘Yalnızız’ adlı Peyami Safa’nın romanı okutulmuştu bize. Birbiri ile bu kadar bütünleşen iki eser etkilemişti gerçekten beni.
Üniversitede sinema seçeneğinde giden paranın daha maliyetli olduğunu da hesap ettiğimizde Tiyatro seçeneğini gündemde tutmaya başladık arkadaşlarımla. Bazen çok özel oyunları, bazen de ya tiyatro eseri ya oyunculuktan ya da sahnenin dekorunun yeteri kadar iyi olmamasından ötürü az zevk veren oyunları izleme imkanı buldum.
 
Hiç tiyatroya gitmedim diyen kişilere sevdirme denemelerim bazen olumlu sonuç verdi, bazen de olumsuz sonuçlandı.
Tiyatro ya da sinema fark etmeksizin herkes her eseri farklı bir gözle izler. Tiyatronun sinemadan farkı ise oyuncular her oyunda farklıdır. Canlı izlediğiniz bir sahne sanatıdır çünkü. Oyuncu ile seyirci arasında göz teması ile ruh halinin geçtiği bir sanattır tiyatro.
Tiyatro müdavimleri diye bir sayfayı takip ediyorum henüz oradakiler gibi müdavim olabilmiş değilim. Gösterimde olan bütün oyunları izleyip bu benim 6. izleyişim diyen kişiler var..  Ben bütün oyunları bitirebilmiş değilim henüz ama tek kişilik oyunlara bakınca bunların hepsini izledim demenin hazzı gerçekten güzel…
 
Ağustos’ ta yerli malı tiyatro adı altında Shakespeare, Cehov’un yazdığı oyunlar yasaklanmıştı.
Yasaklar kalktı haberini göremedim ama Cehov’dan Vanya Dayı ve Dostoyesvski’den Yeraltından Notlar eserleri genel program içerisinde yer alıyor. Yasaksız sanat umarım ülkemizde devam eder..
 
Devlet tiyatroları 4 Ekim itibari ile yeni sezona başlamış bulunmakta.
Yeni sezon oyunlarına daha gidebilmiş değilim. 8 Ekim’de İstanbul Oda Tiyatrosu oyunlarından olan “Kadınlar Erkekler İlişkiler Çelişkiler” adlı oyunu Ertan Gösteri Merkezi’nde izledim. Bir sonraki yazımda bu oyun hakkında düşüncelerim yer alacak ama şimdi Bursa’ya dönelim..
Bursa Devlet Tiyatrosu Ahmet Vefik Paşa sahnesinde İstanbul Efendisi, 80 Günde Devri Alem prömiyeri olacak oyunlar ile, Pisi pisi müzikalini Bursa halkının  kaçırmamalarını tavsiye ederim..  Bursa’ya yolu düşmüş kişiler de katılmak isterlerse izleme imkanı yaratabilirler tabiî ki.. Biletler satışa 13 gün öncesinden çıkar, internet üzerinden de bilet alma imkanınız vardır.  Bursa halkı daha şanslı biz Ankara’lılardan.. Bursa fiyatları Ankara fiyatlarından daha da uygun..; 
Salonda tam 8 TL - indimli 5 TL,
Balkonda tam 5 TL. - indirimli 3 TL , loca (4kişi)  32 TL,
Müzikal oyunlarda ise salon 12 TL - indirimli 7,5 TL , balkon 7,5 TL -  indirimli 4.5 TL, Loca(4kişi) 48 TL.
 
İyi oyun olması için tiyatronun para kazanıyor  ve o oyuna bütçe ayrılıyor olması lazım. Bu yönden insanların tiyatroya küsmeden gitmesi gerek..Tiyatronun sizler için severek takip edeceğiniz bir uğraş haline gelmesini ümit ederim..
Hayatın kargaşası ve dertleri içinde kendinizi ödüllendirme ihtiyacımız da sanat devreye giriyor; motivasyon kaynağınız haline geliyor. Hayattan daha fazla zevk almaya başlıyor ve daha güçlü oluyoruz sanat sayesinde..
 
Kendiniz için, aileniz için olabildiğince sanatsız yaşamayın..
Müzik, dans, sinema, tiyatro hayatın anlamlanması için hepimizin ihtiyacı olan şeyler. Umarım bütçenizi gerçekten zorlamayacak, ruhunuza ilaç olacak olan tiyatroyu sever ve sahip çıkarsınız…
…..
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.