Oscar ödüllü "Mariupol'da 20 Gün" belgeselinin gösterimi yapıldı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz’ün katılımıyla gerçekleşen programda Ukrayna'nın Oscar ödüllü belgesel filmi Mariupol'da 20 Gün seyircileri ile buluştu.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminin ilk 20 gününü anlatan, Ukrayna'nın Rusya'ya 50 kilometre uzaklıktaki şehri Mariupol'da yaşanan insanlık dramını konu alan Oscar ödüllü Mariupol'da 20 Gün belgeseli, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ortaklığında, Türkiye’nin başkenti Ankara’daki Goethe Enstitüsünde 29 Nisan 2024 tarihinde seyircileri ile buluştu.

İŞGAL GİRİŞİMİNİN İLK 20 GÜNÜ 

Belgesel gösterimine Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, kahraman Azov taburundan 3 asker, Büyükelçilik temsilcileri, çalışanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Ukrayna'da hayatını kaybeden asker ve siviller için saygı duruşunda bulunulması ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını, Vasıl Bodnar yaptı.

UKRAYNA'DA İNSALIK DRAMI

Bodnar konuşmasında belgeselin savaşın ilk günlerindeki insanlık dramını anlattığını ve halkının ilk günlerde hangi zorluklarla baş başa kaldığını gözler önüne serdiğini kaydetti. Almanya'nın Ukrayna'ya verdiği desteğe dikkat çekerek Almanya'ya teşekkür etti.

Büyükelçi, "2 yılı aşkın süredir savaşın acısını yaşıyoruz. Tüm kahramanlarımızı hatırlıyoruz, onları hatırlayacağız." ifadelerini kullandı.

ALMANYA UKRAYNA'YI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK

Açılışta konuşan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz ise, Ukrayna'nın Rus işgaline karşı büyük bir mücadele verdiğini, Almanya'nın işgal girişiminin ilk gününden bugüne Ukrayna ve halkının her zaman yanında olduğunu, Ukrayna'ya verdiği askerî desteğin devam edeceğini belirtti.

Schulz, kendisi için duygusal bir akşam olduğunu söyleyerek, "Hepimiz bu konunun ne kadar önemli olduğunu ve bunun Ukrayna, Avrupa ve dünya için ne anlama geldiğini hissediyoruz." şeklinde konuştu..

CUMHURBAŞKANI ZELENSKIY'IN KARARLI DURUŞU

Ardından Kahraman Azov taburundan 3 asker işgalci Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn savaş girişiminde askerlerin nasıl mücadele ettiğini, sivillerin askerlere nasıl sahip çıktığını, Ukrayna'nın ve Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın kararlı durşunun işgali nasıl püskürttüğünü, uluslararası toplumun Ukrayna'ya verdiği desteği anlattı.

Büyükelçilerin açılış konuşmaları ve Mariupol'da görev alan Ukraynalı askerlerin savaşta tanık oldukları olayları anlatmaları sonrasında, 96'ncı Oscar Ödülleri'nde En İyi Belgesel ödülünü kazanan "Mariupol'da 20 Gün" filminin gösterimi gerçekleştirildi.

OSCAR ÖDÜLLÜ MARİUPOL'DA 20 GÜN BELGESELİ

Mariupol'de 20 Gün, yönetmen Mstislav Çernov, fotoğrafçı Evgeniy Maloletka ve yapımcı Vasilisa Stepanenko'dan oluşan Associated Press muhabirlerinden oluşan bir ekip tarafından çekildi.

Ekip, 20 gün boyunca şehrin kuşatılmasını filme aldı ve Rus birlikleri şehre çok yaklaşıp bazı bölümlerini ele geçirince, görüntülerin Rus askerleri tarafından yok edileceği endişesiyle şehri terk etmek zorunda kaldı.

Film, geniş çaplı işgalin başlangıcını, bir doğum hastanesinin bombalanmasını ve Associated Press fotoğrafçı ve gazetecilerinin Rus birlikleri tarafından kuşatılmış bir şehirden kurtarılmasını konu alıyor.

Mariupol'de 20 Gün, kazandığı Oscar ödülünün yanında daha önce Pulitzer Ödülü ve Amerikan Sundance Bağımsız Film Festivali'nde İzleyici Ödülü'nü de kazandı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.