NECDET BULUZ yazdı: "Schengen Vizesi Çilesi"

Şu bir gerçek:

Avrupalı Türkleri sevmiyor. Shengen vizesinin işkenceye dönmesi de bunun çarpıcı bir göstergesi. Kendi topraklarında yabancı istemeyen Avrupa ülkeleri ne kadar zorluk varsa karşımıza çıkarıyor.

Kapılarında aylarca süründüren Avrupalılar adeta kedinin fare ile oynadığı gibi tavır sergiliyor.

Shengen vizesi için baş vuran Türk vatandaşları aylarca bekleyip vizeyi alamayınca adeta yıkılıyorlar. Gittikçe daha kolay hale gelmesi beklenen vize işkencesi öyle görünüyor ki hiç bitmeyecek ve başka zorluklar devreye girecek.

Evraklar eksiksiz olarak teslim edilse bile vize isteği reddedilebiliyor.

Schengen vizesinde randevu krizi: Schengen vizesinde bekleme süresi birkaç ayı bulabiliyor

Avrupa ülkelerine vize çilesi sürerken Almanya, İtalya ve İspanya’nın “Türk vatandaşlarına vize başvurularını mayıs sonuna kadar kapattığı” iddia edildi.

Son gelen haberlere göre diplomatik kaynaklar ise başvuruların kapatılmadığını, artan talep nedeniyle yoğunluk yaşandığını öne sürdü.

Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerine Schengen vizesi alma konusundaki zorlu süreci devam ediyor.

Konsolosluklar haftalar hatta aylar sonrasına randevu veriyor. Birçok başvuruda randevu için en yakın tarih olarak 2-3 ay sonrası gösteriliyor.

Almanya, İspanya, Fransa, İtalya ve Hollanda vatandaşların en çok başvuru yaptıkları ülkeler arasında yer alırken, evrak sorunsuz bir şekilde teslim edilse bile başvurular reddedilebiliyor.

Schengen vizesindeki sorunlar çözülemezken, dün bazı yayın organlarında “Türk vatandaşlarına vize başvurularının kapatıldığı” yönünde haberler kamuoyuna yansıdı.

Söz konusu haberlerde; Almanya, İspanya ve İtalya’nın Türkiye’den Schengen vize başvurularını mayıs ayı sonuna kadar kapattığı iddia edilirken, vatandaşlar da üç ülkenin aldığı ileri sürülen karara sosyal medyadan isyan etti. Kamuoyuna yansıyan haberlerin doğruluğunu araştıran Hürriyet, konuyu diplomatik kaynaklara sordu.

Diplomatik kaynaklar, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Temas edilen ilgili büyükelçilikler vize başvurularındaki yoğunluk nedeniyle randevuların ileri tarihlere sarkabildiğini, bu sorunu aşmak için çalıştıklarını, ancak başvuruların kapatılmasının söz konusu olmadığını bildirmişlerdir” bilgisini paylaştı.

Avrupalı yetkililer de vize işlemlerindeki zorluğun artan talep nedeniyle yaşandığını savundu. Yetkililer, başvurularda kapanmanın olmadığını, yoğunluk nedeniyle aracı firmaların internet sitelerinde bazı aksaklıkların da yaşandığını aktardı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği tepkiler üzerine bir açıklama yaparak şöyle dedi:

“Mart ayının başından bu yana Almanya’nın Ankara, İstanbul ve İzmir’deki dış temsilciliklerinde yeni uygulanmaya konulan randevu sistemi aynen uygulanmaya devam ediyor. Bu sistem, tüm başvuru sahiplerine vize randevusu için kolayca kaydolma fırsatı sunuyor. Bununla birlikte vize başvurularının çok fazla olması nedeniyle vize başvuru tarihlerinin bildirilmesine ilişkin bekleme süreleri dış temsilciliğe ve vize türüne bağlı olarak farklılık göstermekte, birkaç haftaya kadar, hatta bazı vize türlerinde birkaç aya kadar sürebilmektedir.”

.....

Yazarın tüm yazıları için tıklayınız

.....

Anahtar Kelimeler:
Necdet Buluz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.