Rus Sanatçı Kandinski'nin tablosu 44,7 milyon dolara satıldı

Rus ressam Vasily Kandinski'nin başyapıtı 44,7 milyon dolara satıldı. Şarku’l Avsat Ajansı'nın Fransız ajansı AFP’den aktardığı habere göre, Londra'da düzenlenen müzayedede Kandinski'nin “Murnau Mit Kirche II” adlı eserine Sotheby's Müzayede Evi'inin ifadesiyle rekor bir fiyat verildi.

Sotheby's Müzayede Evi: “Kandinski'nin ilk eserlerinin çoğunluğu dünyanın dört bir yanındaki müzelere ait büyük koleksiyonlarda olduğu için nadiren piyasada satışa sunuluyor” açıklamasını yaptı. Yaklaşık bir metreye bir metrelik ölçülerde olan söz konusu eser Almanya'daki Murnau köyünü temsil ediyor. Kandinski, eserini, soyut sanat anlayışına geçtiği geçtiği dönemde yaptı. 1910'da Kandinsky tarafından yapılan bu tablo, 1920'lerde bir tekstil şirketinin sahibi olan Joanna Margheretti ve Siegbert Stern'in yemek odasını süsledi. Söz konusu iki isim Berlin'deki kültürel yaşamda aktiflerdi. Thomas Mann ve Franz Kafka gibi yazarlarla ve bilim insanı Albert Einstein ile arkadaştılar. Stern 1935'te eceliyle öldü, eşi Johanna Margareti ise Mayıs 1944'te Auschwitz'deki Yahudi soykırımında ölmemek için Almanya'dan kaçmak zorunda kaldı.

Tablo, yaklaşık on yıl önce Hollanda'nın Eindhoven kentindeki bir müzede tespit edildi. 1951'den beri bu müzede bulunduğu anlaşıldı. Geçen yıl, müzayede satışından elde edilen gelir, Stern’in 13 mirasçısına iade edildi.

Aynı müzayedede, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerden korunmak için Norveç'te saklanan Edvard Munch'un “Sahilde Dans Etmek” (1906) adlı dört metre uzunluğundaki tablosu da satışa sunuldu ve yaklaşık 20 milyon 200 bin dolara satıldı.

Müzayedede Çek ressam František Kupka'nın "Kompleks" (1912) adlı tablosu da yer aldı. Aktör Sean Connery'ye ait bu eser 5 milyon 500 bin dolara satıldı ve elde edilen gelir İskoçya ve Bahamalar'da faaliyet gösteren Connery Foundation'a gitti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.