Kırgızistan, 7. Uluslararası Halk Destanları Festivali şölene dönüştü

Kırgızistan’ın kadim şehri ’ta 7. Uluslararası Halk Destanları Festivali düzenlendi. Festival, Türk dünyası halk destanları ve ortak kültür ögelerinin sergilendiği bir şölene dönüştü.

Türk Dünyası’nın ortak değeri, Kırgız Türklerinin yetiştirdiği büyük yazar Cengiz Aytmatov'un doğumunun 95. yılı ve Kazakistanlı yazar Muhtar Avezov‘un doğumunun 125. yılına itihafen, Kırgızistan’ın kadim Oş şehrinin merkez meydanında, 7. Uluslararası Dünya Halk Destanları Festivali'nin açılışı yapıldı.

FESTİVALE ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI

7. Uluslararası Dünya Halk Destanları Festivali'nin açılış törenine Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sekreteri Suyunbek Kasmambetov, Kırgız Cumhuriyeti Parlamentosu (Cogorku Keneş) Başkan Yardımcısı Camilya İsaeva, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kayrat Imanaliev, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Oş Belediye Başkan Yardımcısı Nurbek Kadırov, Cumhurbaşkanlığı Oş Bölge Yetkili Temsilcisi Elçibek Cantaev, yabancı ülkelerden gelen temsilciler ve kardeş Türk  cumhuriyetlerinden akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

MANAS TÜRK DÜNYASININ ORTAK DEĞERİ

Festival kapsamında Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sekreteri Suyunbek Kasmambetov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un tebrik mektubunu okudu. Cumhurbaşkanı mektubunda, tüm milletlerin ortak kültürünün gelişmesi için destanların önemine dikkat çekti. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev festivalde yaptığı konuşmasında, "Manas" destanının sadece Kırgız halkının değil, Türk Dünyası’nın emsalsiz büyük bir şaheseri olduğunun altını çizdi.

TÜRKLERİN KADİM MİRASLARI SERGİLENDİ

Festivalde "Kırgız göçü" Etno kenti açılışı ve el sanatları sergisi düzenlenerek geleneksel "Tündük Kaldırma" (çadır bacası)  ve "Tuşoo Kesmek” (bebeğin ilk adımını kutlama töreni) etkinlikleri gerçekleştirildi. 7. Uluslararası Dünya Halk Destanları Festivali etkinliği Kazakistan Cumhuriyeti, Rusya’ya bağlı Altay, Tıva, Saha (Yakut) ve Hakas Cumhuriyetleri, Kırgız Cumhuriyeti kültür ve sanat topluluklarının katılımıyla etno konserle sona erdi.

FESTİVAL 20 MAYIS 2023'E KADAR DEVAM EDECEK

30 ülkeden temsilcilerin katıldığı ve 20 Mayıs 2023 tarihine kadar devam edecek festivalde, "Anlatıcının Zaman ve Mekan Ölçeğinde Metni", "Moda Göçü" gibi kategorilerde yarışma düzenlenecek, Hakas ve Tıva Cumhuriyetleri folklor gruplarının performansları sergilenecek ve ulusal oyunlar düzenlenecek.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.