İlaç sektörüne ‘döviz’ darbesi

Döviz kurundaki artış ilaç sektörünü de etkiledi. Düzenli kullanılması gereken ve çoğunluğu ithal olan ilaçların tedariğinde alarm verilmeye başladı. Konuyu gündemine alan CHP’li İlgezdi, döviz artışı nedeniyle yurt dışından gelen ilaçların ve hammaddelerin ciddi şekilde zamlandığını ve sektörün kendini idame ettirme şansının giderek ortadan kalktığını açıkladı. İlgezdi, ilaç firmalarının iflasın eşiğine geldiğini kaydedip tıbbi ve medikal malzeme ihalelerinde iptallerin başladığını aktardı.

Özellikle seçim sonrası hareketliliğini yukarı yönlü sürdüren döviz kuru, ithal ürünlere kalem kalem zam olarak yansımaya devam ediyor. O

tomotiv, elektronik cihazlar gibi ithal ürünler bir ay içerisinde yüksek zamlarla tüketicinin karşısına çıkarken söz konusu artış hastaları da vurdu.

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklamayla ekonomik kriz ve kur farkı yüzünden sağlık hizmetlerinin durma noktasına geldiğini belirterek, “Düzenli kullanılması gereken ve çoğunlukla ithal olan ilaçların tedariğinde sistem alarm vermeye başladı. Bakanlık ile firmalar arasındaki SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) anlaşmazlığı, Kanser ve MS ilaçları başta olmak üzere vatandaşımızı mağdur ederken ilaç firmaları iflasın eşiğine getirdi” diye konuştu.

‘SEKTÖRÜN KENDİNİ İDAME ETTİRME ŞANSI ORTADAN KALKTI’

CHP’li Dr. Akkuş İlgezdi yaşanan döviz artışı nedeniyle yurt dışından gelen ilaçların ve hammaddelerin ciddi şekilde zamlandığını ve sektörün kendini idame ettirme şansının giderek ortadan kalktığını açıklayarak, “Geçen ay yaklaşık 19 lira olan dolarla hammadde alan bir ilaç üreticisi, Bu ay aynı hammadde için 23 liradan alım yapmak zorunda. Bu durumda geçen ay aldığı örneğin bin ton hammadden yaklaşık 800 ton alabiliyor. İlaç endüstrisinin bu döngüyü taşıyabilmesi mümkün değil. Aynı sıkıntı ithal ilaçlarda da söz konusu. Eskinden bin kutu gelen ilaç artık 800 kutu geliyor. Bu yüzden yurttaş ilaca ulaşmakta zorluk çekiyor!” açıklamasını yaptı.

ECZACILAR DEPOLARDAN DERTLİ

Dr. Akkuş İlgezdi, eczacıların da SGK’dan 90 günde para alabildiklerini söyleyerek, “Eczacılar SGK ödeme yaptıktan sonra depolara borçlarını ödüyorlardı. Ancak önceki kur krizlerinde bile yaşanmayan bir şey olmaya başladı. İlaç sıkıntısı yüzünden depolar artık 90 değil ilacın bulunamama durumuna göre 30 ila 60 gün vadeyle ilaç vermekte ve bu yüzden eczacılar ciddi sıkıntı yaşamaktadır” dedi.

‘SADECE ACİL VAKALARIN AMELİYATI YAPILIYOR’

CHP’li Dr. Akkuş İlgezdi kur yüzünden hastanelerin tıbbi ve medikal malzeme ile cihaz ihalelerinin iptal edildiğini vurgulayarak, “Genel Seçimler sonrasında AKP her ne kadar baskılamaya çalışsa da yükselişi durdurulamayan döviz kuru sebebiyle, Tıbbi ve Medikal malzeme ihaleleri iptal edilirken, sadece çok acil vakaların ameliyatları yapılıyor, diğer ameliyatlar ise aylar sonrasına erteleniyor. Randevusu bile aylar sonrasına veriliyor. Bu bir çöküştür. Neresinden tutsanız elinizde kalan bu ucube sistemin faturasını vatandaşımız ödüyor. İktidarın bu sorunlara acilen çözüm bulması gerekiyor” diye konuştu.

ERAJANS

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.