Semra Sancak ile Fırça Sanat Galerisi'ndeyiz.

BURSA ARENA / Haber Merkezi
Mert Deniz Yıldırım


Sanat dünyamızın tanınmış galerilerinden FIRÇA Sanat Galerisi'nin sahibi ve yöneticisi Semra Sancak ile birlikteyiz bu defa..

Bir söyleşi yaptık ve bakın neler konuştuk ;

M.D.YILDIRIM: Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?
 
S.SANCAK: Aslen Kırıkkale doğumluyum. Üniversite vesilesiyle yerleştiğim Ankara’da kırk yıldır yaşıyorum. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunuyum. Mezuniyetimden itibaren bir yıla yakın bir süre İçişleri Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu'nda Uzman olarak görev yaptıktan sonra; Mali Analistlik sınavıyla Vakıfbank’a geçtim.. Yani memuriyetimin çoğunluğu bankacılık sektöründe ve yöneticilik kadrolarında geçti.. 2003 yılında emekli oldum ve emeklilik devremde, sanatın içinde yaşamayı tercih ederek, devraldığım Fırça Sanatevi'ne “galeri” kimliğini de katarak yeni bir vizyonla sanat dünyasında hizmet vermeye başladım.

M.D.YILDIRIM: Daha özele gidersek aile ve sosyal çevre bağlamındaki bir fotoğrafta, sizi daha nerelerde görmüş oluruz.?
 
S.SANCAK: Evliyim, sevgili eşim Ali Kemal Bey kamuda görevli ve bir kız çocuk annesiyim. Kızım Ekin bu yıl ODTÜ Mimarlık bölümünden mezun olacak. Yaşamımızın odağında "Ekin" vardır..;  Aldığımız nefes, yaşama sevincimizdir.
Diğer sosyal çevrelerime baktığımızda; TSKF Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Gaziosmanpaşa Kulübü Üyesiyim, Ankara Life Dergisi Yazarı, Mülkiyeliler Birliği üyesi ve yine Ankara Üniversitesi Mezunları Derneği üyesiyim.. Sanat röportajlarım ve makalelerim çeşitli kaynaklarda yayınlanmaktadır.

M.D.YILDIRIM: Fırça Sanatevi ve faaliyetleriniz konusundan bahsedelim biraz da, sanat adına ne işler yapıyorsunuz, neleri amaçlıyorsunuz gibi..

S.SANCAK: Klasik olacak ama gerçekten de sanat, yaşamımda hep vardı. Çocuk yaşlardan itibaren sanata büyük bir ilgi duymuştum. 1998 yılında değerli hocalar önderliğinde amatörce başladığım resim çalışmalarımı halen kendi atölyemde sürdürüyorum.
2003 yılından itibaren galeri etkinliklerini de bünyemize alarak Fırça Sanat Galerisi ve Fırça Sanat Atölyesi olarak daha geniş bir yapılanmayı başardık. Sanatçılarımız adına veya galerimiz adına resim, heykel, seramik alanında sanat etkinlikleri düzenliyorum. Uluslararası fuarlarda yeralıyoruz. Fırça Sanat Galerisi & Atölyesi bünyesinde sanatçıların ve atölye öğrencilerinin sergi açmaları ve yurtiçi ve yurtdışındaki sanat etkinliklerine katılmalarına aracılık etmekteyiz. Her bir etkinliğimiz ayrı bir heyecan, ayrı bir mutluluk bizler için. 

Fırça Sanatevi; atölye çalışmalarında sanatın evrensel ölçütlerinden ödün vermeden ilkeli ve kararlı adımlarla ilerlerken; Fırça Sanat Galerisi olarak da bir yandan sanatın duayenlerini sanatseverlerle buluşturmakta, diğer yandan geleceğin duayenlerinin sanatseverlerle tanışmalarını da bir sanatsal sorumluluk olarak değerlendirmektedir.

Bu amaçla, bugüne kadar düzenlemiş olduğumuz kişisel, karma sergiler ve fuar etkinlikleri kapsamında 300’ü aşkın sanatçının eserlerinin sergilenmesine aracılık etmiş bulunuyoruz. 
Sanatçı ile sanatsever arasındaki buluşmaya sadece aracı olarak değil, sanatın evrensel değerleri doğrultusunda her iki tarafın da sorumluluğunu taşıyarak; kalıcı dostlukların oluşmasını ilk edinmiş olan Fırça Sanat Galerisi, ‘sanatın sevgi ve dostlukla buluştuğu yer’ olmaya devam etmektedir.
M.D.YILDIRIM: Sanat dünyasının sınır tanımazlığı da dikkate alınınca, tüm bu çalışmalarınızın yurt dışı ülkelere kadar uzandığı gibi bir tahminde yanılmış olmayız değil mi ?

S.SANCAK: Hemen söylemek gerekirse aslında bu süreçte bir dünya gezgini oldum sanki.. Bugüne kadar İtalya, İspanya, Fransa, Belçika, Almanya, Avusturya, Macaristan, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Güney Afrika, Çin, Küba ve Rusya gibi birçok ülkede bulundum.. Yurt dışı kültür sanat merkezlerinde gezi ve incelemelerim oldu. Dönüşlerimde yazdığım gezi-anı yazılarım da çeşitli kaynaklarda yayınlandı.

 M.D.YILDIRIM: Çok teşekkür ederim; renkli, dolu dolu bir dünya ve sanat faaliyetleri.. Gerçekten onur verici. Çok teşekkür ediyorum. Size, ailenize ve tüm Fırça Sanat Evi Sanatçılarına başarılar, sağlık ve mutluluklar diliyorum.
 
S.SANCAK: Ben de sizlere teşekkür ederim.. Bursa Arena’yı her fırsatta, hatta sürekli izliyorum. Öncelikle farklı farklı düşünce insanlarını bir araya getirmiş ve bu bağlamda zıt sayılabilir düşüncelere aynı çatı altında yer vermiş olmanız çok güzel ve “demokrasi” yönünden son derecede anlamlı..
Zaten ülkemizin de özellikle şu son günlerde böyle örnek faaliyetere ihtiyacı çok fazla.. Yani toplumun farklı katmanlarının saygı ve sevgiye dayalı şekilde birlikte yaşaması yönünden farklı ve olumlu bir yaklaşım.. Umarım bu yönlerden gençlerde farkındalık yaratabileceksiniz.. İzliyorum ki, yeni yayına başlamış olmanıza rağmen, her gün gelişen ve yenilenen hızlı bir gelişim içerisindesiniz.. Ben de Hüsamettin Taşdemir ve İsmet Yıldırım gibi iki tecrübeli gazeteci başta olmak üzere sizleri tebrik ediyor; yayın hayatınızda başarı ve mutluluklar diliyorum. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmet YILDIRIM 8 yıl önce

Semra kardeşimi kutluyor, başarılı çalışmalarının bir ömür sürmesini diliyorum.

Avatar
Şayan Ercan 8 yıl önce

Semracığım hem söyleşin, hem de sanat için yoğun çalışmalarını yürekten kutlarım...