Nedir bu greedflasyon? Mahfi Eğilmez hocadan otel örneği: Geçen sene 35 bin, bu sene 111 bin TL

Ekonomist Mahfi Eğilmez'in greedflasyon tanımı çok konuşuldu. Peki nedir greedflasyon? Eğilmez, greedflasyonu (açgözlülük) verdiği bir örnekle anlatarak, "Aynı şartlarda her şey dahil otel geçen sene 35 bin TL bu sene 111 bin TL fiyat verdi. Enflasyon % 65 ise bu greedflasyon" dedi.

Mahfi Eğilmez'in, yüksek enflasyonla birlikte Türkiye'nin 'skimpflasyon' (ürünün kalitesinin düşürülmesi) ve 'shrinkflasyon' (ürünün gramajının düşürülmesi) dönemine girdiğini açıklamasının ardından, "Bir de greedflasyon var" diyerek yüksek enflasyon olan ülkelerde ortaya çıkan, mal ve hizmetlerin  satış fiyatını enflasyonun üzerinde artırma eylemi olarak aktarmıştı.

Eğilmez, 'greed' sözcüğünün İngilizce'de 'açgözlülük olarak tanımlandığına dikkat çekerek, yüksek enflasyon yaşayan ülkelerde bu durumun kaçınılmaz olduğunu ifade etmişti.

Greedflasyona bir örnek veren Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
"Antalya'da geçen yaz 6 gecesi 35 bin TL olan her şey dahil tatil için bu yıl aynı dönem ve aynı koşullar için istenen fiyat 111 bin lira. Enflasyon % 65 ise bu greedflasyon. Yok eğer enflasyon % 300 ise enflasyon diye açıklanan ne?"

halktv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.