Erdoğan: Emeklilerimizin refah seviyesini yükseltmek için tüm imkanlarımızı seferber ettik

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Ankara ilçe adaylarının tanıtıldığı toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artış oranlarını memur emeklileriyle aynı seviyeye yükselteceklerini söyledi. Erdoğan, bir yandan seçime hazırlanırken, diğer yandan "şartları zorlama pahasına" beklentileri karşılayacak politikaları da hayata geçirdiklerini belirtti.

"Emeklilerimizin refah seviyesini yükseltmek için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız" diyen Erdoğan, geçen yıl emeklilerin tamamına bir defaya mahsus 5’er bin lira ödediklerini hatırlattı.

Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emekli zamlarının memur emeklilerinin maaş zamlarından düşük kalması hakkında ise şunları söyledi:

"Emeklilerimizden gelen haklı talepler doğrultusunda, bakanlarımızı talimatlandırmıştım. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarının artış oranını memur emeklilerimizle aynı seviyeye yükseltme kararı aldık. Meclisimizin de onayını aldıktan sonra, aylıklarda Ocak 2024 itibariyle 6 aylık artış oranını yüzde 49,25 olarak uygulayacağız."

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2024 tarihi itibarıyla 6 aylık maaş artış oranı yüzde 49,25 olacak. Bunun için önce Meclis'in onayı gerekecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da Salı akşamı yaptığı paylaşımda, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı Ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25’e yükseltiyoruz. Böylece bu yıl tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlıyoruz" demişti.

Bakan Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak ek zamdan kaynaklı farkların, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra 1 hafta içerisinde ödeneceğini açıklamıştı.

Işıkhan ayrıca, kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için son üç senede gereken asgari prim ödeme gün sayısını 600 günden 450 güne indirdiklerini duyurmuştu:

“Kısa çalışma ödeneği özellikle bölgesel, sektörel ya da afetler sonrasında çalışanlarımıza 8 bin TL ile 12 bin TL arasında verdiğimiz doğrudan bir nakdi destektir.

"Vatandaşlarımızın kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için son 3 senede gereken asgari prim ödeme gün sayısını 600 günden 450 güne indiriyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 Ocak'ta kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada bu yıl en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye yükseltileceğini duyurmuştu.

2024'ü "Emekliler Yılı" ilan ettiklerini belirten Erdoğan memur, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zamlar arasındaki farklılığın rahatsızlık yarattığını, bu yüzden SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacağını açıklamıştı.

Böylece bu iki grubun maaş zammı yüzde 42,6 olarak belirlenmişti.

Ancak SSK ve Bağ-Kur emeklileri temsilcileri bu ek zammı da yeterli bulmadıklarını ve maaşlarının memur emeklileriyle eşitlenmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Emekliler maaşlarını her ayın 17’si ile 28’i arasında alıyor.

BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.