Enflasyon TÜİK'e göre yüzde 61, ENAG'a göre yüzde 126

Ekim ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre Ekim ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61,36 olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre değişim oranı ise yüzde 3,43 oldu.

BBC Haber Ajansı'nın haberine göre, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise tüketici fiyat endeksi geçen ay yüzde 5,09, yıllık bazda ise yüzde 126,18 olarak gerçekleşti.

TÜİK rakamlarına göre geçen yılın aynı dönemine kıyasla en az artış yüzde 25,98 ile konutta, en fazla artış ise yüzde 94,12 ile lokanta ve oteller grubunda oldu.

Anadolu Ajansı'nın Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, Ekim'de TÜFE'nin yüzde 4,08 artacağını öngörmüştü. Bu ortalamaya göre yıllık enflasyonun yüzde 62,36'ya yükseleceği hesaplanmıştı.

TÜİK'in Eylül ayı enflasyon verileri aylık yüzde 4,75, yıllık bazda da yüzde 61,53 olarak gerçekleşmişti.

ENAG ise bu verileri sırasıyla yüzde 6,24 ve 130,13 olarak açıklamıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da dünkü açıklamasında, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 58’den Orta Vadeli Program ile uyumlu şekilde yüzde 65’e çıkarıldığını duyurdu.

Erkan, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin de yüzde 33’ten yüzde 36’ya yükseltildiğini belirtti.

TÜFE

KAYNAK,TÜİK

Anahtar Kelimeler:
EnflasyonTÜİKENAG
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.