Ukraynalı 34 yetim çocuk Türkiye'ye getirildi

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat’ta başlattığı işgal girişimi nedeniyle hayatları tehlike altında olan 34 Ukraynalı yetim çocuk daha Türkiye’ye getirildi.

Rusya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik 24 Şubat’tan bu yana başlattığı savaşta sivil hedefli saldırılar gerçekleştiriyor. Can güvenliği tehlikesi yaşayan binlerce bebek, çocuk, kadın bulundukları bölgede yaşam mücadelesi veriyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın eşi Olena Zelenska 2 Ekim 2022 tarihinde İstanbul’da görüştü. Söz konusu görüşmede mutabık kalınan Ukraynalı çocukların tahliyesine ilişkin ilk adım atıldı. Buna göre Ukraynalı 34 yetim çocuk 22 Kasım 2022 tarihinde Ukrayna’dan Türkiye’ye getirildi. Ukrayna’nın Odesa kentindeki Soneçko Yurdu’nda kalan 34’ü kimsesiz çocuk olmakla beraber bakım personeli ve bakım personeli çocukları ile birlikte 70 kişi başkent Ankara’ya yerleştirildi. Çocukların Türkiye’ye tahliyesi Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, UNICEF, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve Ukrayna Ulusal Sosyal Hizmet Servisinin yürüttüğü çalışmalar ile gerçekleşti. Çocukları, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve eşi Katerına Bodnar karşıladı.


 

UKRAYNALI YETİM ÇOCUKLARIN TÜRKİYE’YE GETİRİLMESİ TALEBİ

Olena Zelenska, Türkiye’nin, bin 300 ailesi olmayan Ukraynalı çocuğu misafir etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek yaklaşık 200 özel gereksinimli çocuğun tahliye edilerek Türkiye’ye getirilmesi için Emine Erdoğan’dan yardım talep etti.

ZELENSKA’DAN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Olena Zelenska, tahliyeye ilişkin “Çocukların güvenliği birinci önceliğimizdir.” ifadelerini kullandı. Zelenska, Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 23 Temmuz’da düzenlenen “Ukrayna ve Dünya: Birlikte İnşa Edeceğimiz Gelecek” temalı Lider Eşleri 2. Zirvesi’ndeki fikir alışverişinden, çocukların rehabilitasyonu ve eğitimini de kapsayan tahliyesine kadarki sürecin, lider eşleri işbirliğinin önemli örneği olduğunu vurguladı.

Olena Zelenska şunları kaydetti:

“Çocukların güvenliği birinci önceliğimizdir. Türkiye Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan ile anlaşmamıza göre Odesa’daki ‘Soneçko’ çocuk evinden Ankara’ya 34 yetim çocuğu tahliye ettik. En küçüğü Saşko daha 10 aylık. Çocukların konforu, sağlık hizmeti ve rehabilitasyonu sağlandı. Bu, Lider Eşleri ile işbirliğimizin sonuçlarının önemli örneğidir. #flgsummit2022’deki fikir teatisinden tahliyedeki pratik yardım ve Ukraynalı çocukların rehabilitasyonu ve eğitimine kadar. Ukrayna Büyükelçiliğine ve meydan okumaları zaferlere dönüştürmeyi yardım eden herkese teşekkür ediyorum.”

Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinden bugün konuya ilişkin yapılan paylaşımda da şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye savaş yaralarını sarma çabalarını sürdürüyor. Ukrayna’nın Odesa şehrinde yetim kalan çocuklara kucak açıldı. Türkiye ve Ukrayna’nın First Lady’lerinin işbirliğiyle 34’ü yetim çocuk 70 kişi savaş bitene kadar Ankara’da misafir edilecek.”

BODNAR: ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ise 22 Kasım’da konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Odesa’daki ’Soneçko’ çocuk evinden, 34 çocuğun tahliyesi Ukrayna Cumhurbaşkanının Eşi Olena Zelenska’nın bu yılın Ekim ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin pratik sonucudur.
Çocuklar, düzenli Rus füze saldırılarının neden olduğu korku ve tehlike yerine güvenli ve mutlu çocukluğu hak ediyorlar. Yetişkinler olarak çocuklarımızın güvende olduğunu ve gerekli sağlık hizmetinden eğitim, gelişim ve rehabilitasyon için ilgili şartlara kadar kaygısız çocukluk için her şeye sahip olduğunu bilmek bizim için önemlidir.
Yüzlerinde gördüğümüz gülümseme hepimizi motive ediyor. Bu motivasyon, ortak zafer günümüzü yakınlaştırmak amacıyla mücadeleye devam etmemiz için bize güç katıyor.
Eşim Katerına Bodnar ile birlikte Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının eşlerinin anlaşmalarını hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz ve çocuklarımızın yüzündeki gülümsemenin eksik olmaması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

QHA

Anahtar Kelimeler:
UkraynaçocukSavaşYetim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.