REUTERS: Yunan hükümeti protestocu çiftçilere daha fazla taviz teklif ediyor
Yunanistan'ın muhafazakar hükümeti Salı günü, artan enerji maliyetleri ve yurt dışından gelen rekabet nedeniyle haftalardır protesto eden çiftçiler için ek destek önlemleri önerdi.
Geçen yıl ikinci dönemi kazanan Başbakan Kyriakos Mitsotakis, çiftçi birliklerinin temsilcileriyle öğle saatlerinde ofisinde bir araya gelerek taleplerini görüştü.
REUTERS ajansının haberine göre, Mitsotakis toplantı öncesinde çiftçi temsilcilerine "Sizlerin haklı endişelerinizi dikkate alarak ortak bir zemin bulabileceğimize inanıyorum." dedi.
Geçtiğimiz hafta hükümet, çiftçilere tarımsal dizele yönelik vergi iadesinin 2024 yılı sonuna kadar bir yıl uzatılacağı ve elektrik faturalarında indirim sözü verdi . Ancak vaatler çiftçileri yatıştırmaya yetmedi.
Sendikaları, önlemlerin bazılarını çiftçiliği bırakıp istikrarlı bir gelir aramaya zorlayan artan maliyetlerle ilgili endişelerini gidermediğini söyleyerek yolları ve yük kamyonları için bir sınır geçişini kısa süreliğine kapattı
Aynı şikayetlerin çoğunu paylaşan Fransa, Belçika, Hollanda ve İtalya'daki çiftçiler son haftalarda benzer eylemlerde bulundu.
Salı günü Yunan hükümeti, çiftçilerin Nisan ayından itibaren iki yıl boyunca daha ucuz elektriğe hak kazanacağını duyurdu; bu önlem, kısmen yenilenebilir enerji kaynaklarından ve karbon piyasası kredilerinden elde edilen gelirlerle finanse edilecek.
Enerji bakanlığı yaptığı açıklamada, bu sürenin ardından elektrik fiyatlarının sekiz yıl daha elektrik tüketiminin üçte biri kadar sabit tutulacağını söyledi.
Çiftçiler toplantının ardından gazetecilere, bir sonraki hamlelerine karar vermeden önce önerileri inceleyeceklerini söyledi.
Yunanistan, on yıldır süren mali krizin ve üç uluslararası kurtarma paketinin ardından toparlanıyor. Ekonomisi euro bölgesindeki emsallerinden daha hızlı büyüyor.
Mitsotakis, çiftçilere 2019'dan bu yana doğal afetlerde zarar gören mahsuller için 1 milyar avrodan fazla tazminat aldıklarını söyledi ve Yunanistan'ın mali kısıtlamalarına dikkat çekti.
Yetkililer , Belçika'nın Avrupa'nın en büyük konteyner limanlarından biri olan Antwerp limanındaki operasyonların, yüzlerce çiftçinin traktörlerle daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle yolları kapatması nedeniyle Salı günü ciddi şekilde etkilendiğini söyledi.
Lefteris Papadimas ve Renee Maltezou'nun raporu; Angeliki Koutantou'nun yazdığı; Düzenleme: Ros Russell

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.