REUTERS: Yunan çiftçiler artan maliyetleri protesto etmek için traktörlerle Atina'ya gidiyor

REUTERS Haber Ajansının yayınına göre, Yunan çiftçilerin Salı günü traktörlerle Atina'ya gelerek artan enerji maliyetlerinin, yurt dışından gelen rekabetin ve son dönemde yaşanan su baskınlarının etkilerini parlamento önünde protesto etmeleri bekleniyordu.

Protestoları, çiftçilerin benzer gösteriler düzenlediği Fransa, Belçika, Hollanda, Polonya ve İtalya dahil olmak üzere Avrupa'nın diğer bölgelerindeki şikayetleri yansıtıyor.

Yunan çiftçi birlikleri Başbakan Kyriakos Miçotakis'in muhafazakar hükümetiyle haftalardır görüşmelerde bulunuyor, ancak şu ana kadar açıklanan önlemlerin endişelerini karşılayacak kadar ileri gitmediğini söylüyorlar.

Pazartesi gecesi çiftçiler, Atina'ya gitmeden önce geceyi geçirdikleri Yunanistan'ın orta kesimindeki bir buluşma noktasında toplanırken traktörlerini ve kamyonetlerini otoyollar boyunca sıraladılar.
Yunanistan'ın orta kesimindeki Kastro kasabasındaki protestocu çiftçilerden biri olan Hristos, "Pek çok sorun var, en başta da yakıt ve enerji maliyetleri" dedi.
"Geçen yıl çiftçiler için felaketti, üzüm üretemedik, zeytinyağı üretemedik, bir parça pamuk ürettik ama boşuna alındı."
Salı sabahı düzinelerce çiftçi, güneydeki Girit adasından tekneyle Pire limanına geldi. Yunanistan'ın diğer bölgelerinden otobüsle daha fazla çiftçinin gelmesi bekleniyordu.

GMT 15:30'da yapılması planlanan miting, halihazırda elektrik faturalarında indirimler sunan ve tarımsal dizele yönelik vergi indirimini 2024 sonuna kadar bir yıl uzatan hükümet üzerinde baskı oluşturmayı amaçlıyordu.

Hükümet Pazartesi günü gelecekte daha kalıcı bir vergi indirimi planını tartışmaya istekli olduğunu yineledi, ancak bu yıl daha fazla taviz için mali alanı yoktu. Yunanistan on yıldır süren mali krizin ardından toparlanıyor.

Mitsotakis, Pazartesi akşamı Yunan Star TV'ye verdiği röportajda "Verecek başka bir şeyimiz yok" dedi.
"Sanırım çiftçiler bunu kabul ediyor ve hükümetin özellikle elektrik faturaları konusunda muhtemelen beklentilerini bile aştığını çok iyi biliyor."
Mitingin büyük ölçüde sembolik olmasının beklendiğini ancak çiftçilerin daha fazla taviz için baskı yapmaya kararlı göründüklerini söyledi.
Protestocu çiftçi Dimitris Tsarouchas, "Varilin dibinde başka bir şey olup olmadığına bakacağız" dedi.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.