Kürt grupların Lozan kavgası: Barzaniciler bakın neye kızdı... 'Türkiyeli' diyenler bu haberi iyi okusun

Ayrılıkçı Kürt gruplarının bir aydan fazla bir süredir yürüttüğü Lozan karşıtı kampanya bu grupların kendi aralarında birleşmelerini bile sağlamadı. Lozan Barış Antlaşması’nın sözde ‘Kürdistan’ı dörde böldüğünü ileri süren gruplar yüzüncü yılında anlaşmaya karşı düzenledikleri faaliyetlerde dahi birleşemedi.

Lozan Barış Antlaşması’nın yüzüncü yıl dönümü geride kaldı. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk milletinin bağımsızlık savaşının zaferle tamamlanmasının ardından imzalanan anlaşma Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş senedi hükmünde kabul ediliyor. Bu antlaşmadan rahatsız olan bölücü çevreler ise Lozan’a karşı bir aydır yoğun bir kampanya yürütüyor. Irak’ın kuzeyinde yer alan Barzani yönetiminin destekçileri, Talabani grubu ve PKK terör örgütü sempatizanları bu kampanyada aktif olarak yer aldı. Son olarak PKK destekçileri Lozan’da bir etkinlik düzenledi. Terör örgütünün Avrupa kolu durumundaki KNK’nın düzenlediği etkinlikte Lozan’ın ‘böldüğü’ sözde Kürdistan’ın dört parçasını temsilen birer bayrak asıldı. 

Kürdistan’ı temsil eden bayraklardan güneyi sembolize eden mevcut Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı oldu. Türkiye’nin güneydoğusunu hedef alan ‘Kuzey Kürdistan’ içinse terör örgütü KCK’nın paçavrası asıldı. Etkinlikte diğer iki bölgeyi de (Doğu ve Batı Kürdistan) temsil eden bayraklar asıldı. Barzani yanlıları bu duruma tepki göstererek “Bu bayrakların asılması Lozan’ın tescil edilmesidir” dedi. Sözüm ona anlaşmanın böldüğü Kürdistan’ı bütüncül yani tek bayrakla temsil edilir görmek isteyen Barzaniciler etkinliğin düzenleyicisi olan PKK terör örgütüne ve KNK yapılanmasına ağır eleştiriler yönelitti. 

BARZANİ YANLILARI PKK’DAN RAHATSIZ: “KÜRT HALKI YERİNE KÜRDİSTAN HALKLARI”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yanlısı bazı kişi ve kurumlar PKK’yı protesto ederek bu yaklaşımın Lozan’ın kendisi olduğunu söyledi. Barzani’ye yakın 11 partinin yurtdışındaki temsilcileri de ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada “24/07/23 tarihinde Lozan’da PKK öncülüğünde yapılan Lozan Anlaşmasının 100. Yılı Konferansında, Kürtlerin dört parçadaki 100 yıllık mücadelesi ve emeğine karşı büyük saygısızlık yapıldığını büyük bir üzüntü ile gördük” dendi. 

PKK ve sempatizanlarının yaptığı konferansa yönelik ilginç bir eleştiri de geldi. Türkiye’de Türk kavramını kullanmaktan kaçınan bazı çevrelerin icat ettiği ‘Türkiyeli’ tanımına benzer şekilde PKK destekçileri ‘Kürdistan halkları’ ifadesini kullandı. Barzani yanlıları da  Kürt halkı yerine Kürdistan halkları ifadesinin kullanılmasını eleştirilerek “Salonda Kürt halkı denmemesi ve her Kürdistan parçası için ayrı bayrak asılması bası şüpheli taraf ve kişilerin ajandası ile ilgilidir. Bunların tek amacı da Kürdistan’ın bölünmüşlüğünü kabul ettirmek ve Kürtler arasında çatlak oluşturmaktır” dendi.

PKK terör örgütünün Lozan Konferansı’nın sonuç bildirgesine ilişkin ise “Konferansın sonunda bazı taraf ve kişilerin yayınladığı bildiri ise halkımıza büyük zulümler yapan Lozan konferansının tanınması ve kabul edilmesi anlamına gelmiştir” dendi.

“O konferansta yapılanlar şehitlerin kanına ve Kürdistan toprakları için verilen emeklere saygısızlıktır.” Denilen açıklamada “O konferans salonunda kendini vatansever gören ve hükümetin ortağı olan bazı taraf ve kişiler de salonda bayrak ve peşmergeye yapılan saldırılara karşı sessiz kalmış, tavır koymamıştır.” İfadeleri kullanıldı.

Odatv'nin haberine göre açıklama “Biz yurt dışında ki Kürt partilerin temsilcilikleri olarak şehitlerin kanı ve Kürdistan bayrağına karşı yapılan bu ahlaksız saldırıyı kabul etmiyor, kınıyoruz.” İfadeleriyle sona erdi.

Barzani yanlıları daha önce de Talabani’nin Lozan karşıtı açıklamalarını eleştirmişti. Talabani, Ankara’nın uyarılarına rağmen PKK terör örgütüyle yan yana hareket ediyor. Barzani, Talabani ve PKK’yı kendisine rakip görerek sözde Kürdistan’ın liderliğine oynuyor ancak bu gerçeğin tersi de doğru. Talabani yanlıları ve PKK terör örgütü de Barzani yönetimine karşı bir iktidar mücadelesi yürütüyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti ve Lozan Barış Antlaşması konusunda söylemleri aynı olsa dahi kendi aralarındaki mücadele bitmek bilmiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.