Kırgızistan'da muhalefet lideri darbe girişimi iddiasıyla gözaltına alındı

Kırgızistan'da güvenlik güçleri, muhalefet partisi lideri Adahan Madumarov'u darbe girişiminde bulunmak ve kitlesel ayaklanma planlamak suçlaması ile gözaltına aldı.

Kırgızistan İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik güçleri, muhalefet partisi lideri Adahan Madumarov'u darbe girişiminde bulunmak ve kitlesel ayaklanma planlamak suçlaması ile gözaltına aldı.

 BİRLEŞİK KIRGIZİSTAN PARTİSİ BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Konuyla ilgili Kırgızistan devlet haber ajansının 2 Eylül 2023 tarihinde aktardığı habere göre; emniyet birimleri, Birleşik Kırgızistan Partisi lideri Adahan Madumarov'a bugün operasyon yaptı. Öte yandan Madumarov'un sorgusunun devam ettiği kaydedildi.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇLAMASI

Muhalefet lideri Madumarov'a, daha önce iktidarın zorla ele geçirilmesi suçlaması yöneltilmişti. Kırgız Parlamentosu Başkanı Nurlanbek Şakiyev, 31 Mayıs 2023 tarihinde Kırgızistan Başsavcılığının, iktidarın zorla ele geçirilmesi suçlamasıyla Madumarov'un adalet önüne çıkarılacağını bildirmişti.

KIRGIZİSTAN'DA DARBE GİRİŞİMİ

Kırgızistan'da darbe hazırlığı yaptığı öne sürülen organize suç örgütünün üyelerine 5 Haziran 2023 tarihinde geniş çaplı operasyon yapılmıştı. Geniş çaplı operasyonda gözaltına alınan şahıslar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 30'un üzerinde örgüt üyesi gözaltına alındı. Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi, 6 Haziran 2023 tarihinde operasyona ilişkin açıklama yaparak; suç örgütü üyelerine ait birçok örgütsel döküman ve ses kaydını ele geçirdiğini duyurdu. Gözaltına alınan suç örgütü organizatörleri, daha sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Kırgızistan'da muhalefet lideri darbe girişimi iddiasıyla gözaltına alındı

DARBE PLANI YAPAN ÖRGÜT LİDERİ TUTUKLANDI

Suç örgütününün lideri olan Eldik Keneş Partisi Başkanı Roza Nurmatova yakalanan ilk isim oldu. Nurmatova'nın kurduğu örgütte 100'den fazla kişinin bulunduğu ve bu kişilere çeşitli görevler verdiği belirtildi. Ayrıca Kırgızistan güvenlik güçleri, Nurmatova'nın darbe planları için yabancı kaynaklardan büyük miktarlarda fon aldığını açıkladı.

Kırgızistan güvenlik güçleri, mahkeme kararının ardından bu şahıslar hakkında daha kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini kaydetmişti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.