İsrail, Kudüs'te kiliseleri öfkelendiren planı durdurdu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İsrail Doğa ve Parklar Kurumu, Kudüs’te, Zeytin Dağı eteklerinde, kiliselere ait bölgeleri de etkileyecek olan Eski Şehir'in surlarına bitişik milli parkın sınırlarının genişletilmesine yönelik tartışmalı planı askıya aldığını duyurdu. Kudüs’teki kilise liderleri, planı, ‘Hıristiyanlara karşı kasıtlı bir saldırı’ olarak görerek şiddetle karşı çıkmış ve İsrailli yetkilileri geri çekilmeye zorlamıştı.

Projenin, 2 Mart'ta Kudüs Belediyesi Yerel İnşa ve Planlama Komitesi’nden ilk onayı alması bekleniyordu. Ancak Doğa ve Parklar Kurumu Sözcüsü, dün yaptığı açıklamada, kurumun, bölgedeki kiliselerin liderleri de dahil olmak üzere ilgili tüm yetkililerle bu özel alanı korumaya dair herhangi bir koordinasyon sağlamadan ve iletişim kurmadan tartışmaya hazır olmayan planı Yerel İnşa ve Planlama Komitesi’ne onaylanmak üzere göndermeye yönelik bir adım atılmayacağını söyledi.

Karar, Doğa ve Parklar Kurumu’nun kilise liderleriyle uzlaşı girişimlere ve kendilerine verilen tüm teminatlara rağmen alınırken Sözcü, “Plan herhangi bir binayı kapsamıyor, daha ziyade ‘dünyanın en önemli kültürel ve miras anıtlarından birini’ korumayı amaçlıyor. Plan kapsamındaki bölgeler yıllardır ihmal edilmiş, vandalizme ve kundakçılığa uğramıştır” ifadelerini kullandı.

Ancak bu açıklamalar, Doğa ve Parklar Kurumu’nun Şeyh Cerrah Mahallesi de dahil olmak üzere Doğu Kudüs'ün tartışmalı bölgelerindeki Yahudi yerleşim birimlerini genişletmeye çalışan David Şehri Vakfı (City of David/Ir David Foundation) ile arasındaki yakın bağlara dikkat çeken kilise liderlerini ikna etmedi.

Kudüs Rum Ortodoks Patriği 3. Teofilos, Kudüs Ermeni Kilisesi Patriği Nurhan Manukyan ve Kutsal Toprak Muhafızı Papa Francesco Patton, Çevre Koruma Bakanı Tamar Zandberg’e geçtiğimiz Cuma günü bir mektup yazarak projenin iptal edilmesini istediler.

Mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Bu proje, kutsal topraklardaki Hıristiyanlara, kiliselere ve kutsal topraklardaki kadim ve uluslararası kabul görmüş haklarına doğrudan, kasıtlı ve acımasız bir saldırıdır. Plan yeşil alanları korumak bahanesiyle Kudüs’teki Hristiyanların varlığına ve haklarına karşı olan ideolojik hedeflere hizmet ediyor gibi görünüyor.”

David Şehri Vakfı, kiliselerin sundukları gerekçeye karşı çıkarken onlara sert bir yanıt verdi. Vakıftan yapılan açıklamada, “Projeye karşı ileri sürülen iddialar, Avrupa Birliği'nden (AB) büyük miktarda fon alan ve siyasi gündemleri olan kuruluşların, Yahudilerin ve Arapların İsrail egemenliği altında tüm Kudüs'ten birlikte yararlanamayacakları söylemlerini güçlendirmek amacıyla Kudüs'ü ihmalkarlık ve sefalet içinde tutmayı hedefliyor.

Planın askıya alınmasının, planın tamamen iptali anlamına gelip gelmeyeceği bilinmiyor.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Dünyevi Kudüs (Terrestrial Jerusalem) Enstitüsü Müdürü Daniel Seidemann, Twitter hesabından Doğa ve Parklar Kurumu’nun son açıklamasının ne anlama geldiğini sorguladı. Seidemann, “Büyük önem taşıyan bu planın belediye komitesinin gündeminden çıkarılması ile planı uygulamada ısrarcı olmamak arasında büyük fark vardır ve her an her şey olabilir” yazdı.

674788-101 sayılı plan, Doğu Kudüs'te Eski Şehir'in surlarına bitişik milli parkın sınırlarının Latin, Rum ve Ermeni kiliseleri başta olmak üzere yaklaşık 275 dönümlük bir arazide Zeytin Dağı'nın büyük bir bölümü ile Hinnom ve Kadrun vadilerinin bazı bölümlerini içerecek şekilde genişletilmesini amaçlıyordu.

Kudüs'te, Eski Şehir surlarının etrafında yer alan milli park, İsrailli işgalci yetkililer tarafından Haziran 1967'de Kudüs’ün işgalinden kısa bir süre sonra 1968 yılında işgal altındaki Kudüs'ün mahallelerinden biri olan Silvan’ın büyük bir bölümünü kapsayacak şekilde kurulmuştur.

Öte yandan plan Filistin yönetimi tarafından kınanarak şiddetle eleştirilirken Hamas Hareketi de sert bir dille eleştirdiği planı, karşısında direniş gösterilmesi gereken kutsal mekanlara saldırı olarak niteledi.

Ramallah / Şarku’l Avsat

Anahtar Kelimeler:
İsrailKudüsKilise
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.