İngiltere göçmen akışını durdurmak için Fransa’ya 74 milyon dolar ödeyecek

Fransa ve İngiltere, iki komşu ülke arasında büyük gerginliğe neden olan, göçmenlerin küçük teknelerle İngiltere’ye geçmesini durdurmak için birlikte çalışmayı öngören yeni bir anlaşma imzaladı.

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman ve Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin tarafından Paris’te imzalanan anlaşmaya göre, İngiltere 2022-2023’te Fransa’ya 72,2 milyon euro (74,5 milyon dolar) ödeyecek.

Böylece, Fransız yetkililer devriye gezen güvenlik güçlerinin sayısını yüzde 40 oranında artırabilecek.

İngiliz hükümeti, bu yıl 40 binden fazla göçmenin İngiliz Kanalı’nı geçtiğini duyurdu ve bu yeni bir rekor olarak kabul ediliyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı, geçen yıl 28 bin 561 olan mülteci sayısının, bu yıl çoğu Arnavut, İranlılar ve Afganlardan oluşan 40 bin 885 mülteciye ulaştığını ve bunun önemli bir artışa işaret ettiğini bildirdi.

Bakanlık, cumartesi günü 22 teknedeki yaklaşık 972 kişinin tehlikeli bir yolculukla İngiltere’ye geçerken izlendiğini de ekledi.

İngiltere’nin istatistiklerine göre, 2018’de geçen mülteci sayısı 299 iken, bu sayı 2019’da 1 bin 843’e ve 2020’de 8 bin 466’ya ulaştı.

Rakamlar, İngiliz yargısı tarafından engellenen bir adımla, göçmenleri Ruanda’ya gönderme planı da dahil olmak üzere birçok İngiliz girişimine rağmen yükselmeye devam etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilk doğrudan görüşmesinin ardından Fransa ile yeni bir planın hazırlandığını söyledi.

Göçmen sayısının artması, İngiltere hükümetinin günlük 6,8 milyon sterlin (7,8 milyon dolar) olarak tahmin ettiği, hizmet sağlayıcıların çabalarını tüketen ve İngilizleri kızdıran sığınma taleplerini ve konaklama maliyetlerini artırdı.

Göç Bakanı Robert Jenrick, Sunday Telegraph’a verdiği demeçte, artan sayıda sığınmacı için ‘uygun olmayan’ otellerin kullanımının durdurulması gerektiğini vurgulayarak, sığınmacıların vergi mükelleflerine milyarlarca sterlinlik bir maliyetle barındırıldığı ‘Britanya Oteli’nin sona erdirileceğine söz verdi.

Sunday Telegraph’a göre İngiliz hükümeti, sığınmacıları terk edilmiş öğrenci konaklama yerleri veya ekonomik yolcu gemilerine taşımak da dahil olmak üzere alternatifler arıyor.

Ancak mülteci grupları, İngiltere’nin güneydoğusundaki Manston’daki aşırı kalabalık bir sığınma merkezinde bir hastalık patlak verdikten sonra hükümeti sert bir yaklaşım benimsemekle suçluyor.

Yetkililer ise, bulaşıcı hastalığın yüksek oranda görülmesi nedeniyle tesisteki göçmenlerin difteriye karşı aşılandığını söyledi.

Jenrick, Fransa ile daha yakın ilişkilerin önemine dikkat çekerek, yeni ortaklığın İngiltere’nin insan kaçakçılığı çetelerine karşı ortak eylem ve operasyonları güçlendirmek için Paris’e yaklaşık 80 milyon sterlin sağlayacağını sözlerine ekledi.

Paris/Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.