G20 Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş kınandı

Dünya liderlerinin toplandığı G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Ukrayna-Rusya Savaşı’na dikkat çekilen iki günlük zirvenin sonuç bildirgesine, nükleer tehdidin kabul edilmeyeceği vurgulandı. 52 maddelik sonuç bildirgesinde ayrıca Rusya’nın başlattığı Ukrayna’daki savaş kınandı.

Bu sene 17’ncisi düzenlenen G20 Liderler Zirvesi Endonezya’nın Bali kentinde dünya liderlerinin katılımıyla gerçekleşti. İki gün süren zirvede, 52 maddelik sonuç bildirgesi yayımlandı. Savaşa işaret edilen bildirgede, “Bu, silahlı çatışmalarda sivillerin ve altyapının korunması da dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler tüzüğündeki prensiplere ve uluslararası insan hakları hukukuna bağlı kalınmasını içeriyor. Nükleer silahların kullanılması veya buna yönelik tehdit, kabul edilemez. Çatışmaların barışçıl çözümü, diplomasi ve diyaloğun sürdürülmesi hayati önemde. Bugünün çağı, savaş çağı olmamalı” ifadelerine yer verildi.

G20 ZİRVESİ’NDE SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın kınandığı bildirgede “Savaş, büyümeyi kısıtlıyor, enflasyonu artırıyor, tedarik zincirlerini aksatıyor, enerji ve gıda güvensizliğini tırmandırırken, finansal istikrar risklerini artırıyor. Durum ve yaptırımlara ilişkin farklı görüşler ve değerlendirmeler de var. G20’nin güvenlik sorunlarını çözecek bir forum olmadığını belirtmekle birlikte, güvenlik sorunlarının küresel ekonomi üzerinde önemli sonuçları olabileceğinin farkındayız” ifadeleri kullanıldı.

PUTİN ZİRVEYE KATILMADI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın da çevrimiçi olarak katıldığı zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin son anda katılım sağlamayacağını duyurdu. Rus lider Putin söz konusu zirveye Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov’u gönderdi.

QHA

Anahtar Kelimeler:
G20G20 Liderler
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.