Esed, ‘dörtlü müzakerelerin’ ilkeleri ve hedeflerini tanımlayan bir strateji çağrısında bulundu

Esed, ‘dörtlü müzakerelerin’ ilkeleri ve hedeflerini tanımlayan bir strateji çağrısında bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed; Suriye, Türkiye, Rusya ve İran arasındaki dörtlü müzakerelerin temellerini ve hedeflerini tanımlayan ortak bir strateji çağrısında bulundu. Suriye Devlet Başkanlığı, Esed'in açıklamalarının İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Asğar Haci ile yaptığı görüşmede yapıldığını duyurdu. Esed dün (pazartesi) Haci ile gerçekleştirdiği görüşmede, özellikle ‘dörtlü’ toplantılar ve ‘Astana’ süreci açısından bir sonraki aşamada koordinasyonun önemini vurguladı. Ayrıca ister Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi ister terörle mücadele veya diğer konular olsun Rusya ve İran taraflarıyla iş birliği içinde “ilkeleri belirleyen ve yaklaşmakta olan müzakerelerin dayandığı başlıkları ve hedefleri kesin olarak netleştiren” ortak bir strateji geliştirilmesi çağrısında bulundu. Bu ayın başlarında Suriye el-Vatan gazetesi, Moskova'daki isimsiz kaynaklara dayanarak Suriye, Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakan yardımcılarının bu ay içinde Suriye krizini görüşmek üzere bir araya geleceğini bildirdi. Gazetenin bilgili olarak tanımladığı kaynaklar, görüşmenin bu ayın 21'inde gerçekleşmesi planlanan Suriye krizinin çözümüne ilişkin Astana toplantılarının oturum aralarında gerçekleştirileceğini ifade ettiler.

Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi ve Rusya’nın Şam Büyükelçisi Aleksandr Yefimov da Suriye-Türkiye-Rusya-İran dörtlüsünün görüşmelerinden “olumlu sonuçlar elde edildiğini” doğruladı. Yefimov, Suriye el-Vatan'ın gazetesine pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye ve Türkiye'nin 10 yılı aşkın süredir ikili ilişkileri dondurduktan sonra doğrudan halkla temasa geçmesinin başlı başına büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Suriye-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik yol haritasından bahseden Yefimov, “şu anda taslak üzerinde çalışılıyor ve bu belge metninin ilk müzakeresinin yakında yapılması planlanıyor” dedi.

“12 yılda yıkılanları birkaç hafta veya ayda restore etmek zor. Bu yönde pek çok sıkı çalışma bizi bekliyor ve iki tarafın tutumlarının halen birbirinden uzak olduğu açık bir şekilde kabul edilmelidir” dedi. Yefimov, Suriye-Arap ilişkilerini normalleştirme süreciyle ilgili olarak ise bölgedeki çoğu ülke Suriye ile yapıcı temaslara dönmeye karar verdiğinden, bu aşamada bunun “tatmin edici olmaktan öte” kabul edilebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Şarku'l Avsat Ortadoğu Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.