Doğu Türkistan sivil toplum kuruluşlarından 5 Şubat Gulca Katliamı anma ve protesto eylemi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Doğu Türkistan STK’lar Birliği tarafından 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına tepki göstermek ve 5 Şubat Gulca Katliamı’nı anmak amacı ile 4 Şubat 2022 saat 11:00’de Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenlenecek.

Doğu Türkistan’da Çin işgalinden bu yana birçok kez büyük katliamlar gerçekleştirildi. Bunlar arasında en önemli olaylardan birisi de 5 Şubat Gulca Katliamı. Katliamın yıl dönümünde Doğu Türkistan STK’lar Birliği, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na tepki göstermek ve 5 Şubat Gulca Katliamı’nı anmak amacıyla 4 Şubat 2022 saat 11:00’de Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yapacak.

Doğu Türkistan’ın Gulca ilinde 5 Şubat 1997 kadir gecesinde ibadet için toplanan kadınların tutuklanmasını barışçıl şekilde protesto eden Doğu Türkistanlı gençler, Çin askerleri tarafından vurularak ve soğukta su pompaları ile dondurularak vahşice katledilmişti. Katliam sonrası yüzlerce genç usulsüz tutuklanmış, yok edilmiş ya da müebbet hapis cezasına çaptırılmıştı. Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da son yıllarda soykırım politikaları ile milyonlarca Uygur ve başka Türk halklarını toplama kamplarına hapsetmiş, kadınlara toplu tecavüz etmiş, çocukları çocuk kampına kapatmış, dilini ve dinini yasaklamış, tüm özgürlükleri yok etmişti.

ULUSLARARASI DOĞU TÜRKİSTAN STK’LAR BİRLİĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASINA DAVET

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliğinin basın mensupları ve Doğu Türkistan gönüllüsü vatandaşları daveti:

Çin Doğu Türkistan’ı işgal ettiğinden beri bölgede asimilasyon ve soykırım politikalarının yanı sıra birçok katliamı gerçekleştirdi. 5 Şubat Gulca katliamı, 5 Temmuz Urumçi katliamı ve 5 Nisan Barin katliamı bunlardan bir kaçıdır. 5 Şubat 1997 kadir gecesinde Doğu Türkistan’ın Gulca ilinde ibadet için toplanan kadınların tutuklanmasını barışçıl protesto eden Doğu Türkistanlı gençler vurularak ve soğukta su pompaları ile dondurularak vahşice katledilmiştir. Katliam sonrası yüzlerce genç usulsüz tutuklanmış, şehit edilmiş ya da müebbet hapis cezasına çaptırılmıştır.

5 Şubat Gulca Katliamı Doğu Türkistan halkının yaşadığı trajedilerin sadece biridir. Çin Doğu Türkistan’da devam ettirmekte olduğu soykırım politikaları ile milyonlarca Doğu Türkistanlıyı toplama kamplarına hapsetmiş, kadınlara toplu tecavüz etmiş, çocukları çocuk kampına kapatmış, dil ve dini yasaklamış, tüm özgürlükleri yok etmiştir. Hal böyleyken barış, adalet ve kardeşliğin sembolü olan olimpiyat oyunlarının tüm uyarı ve endişelere rağmen Pekin’de gerçekleşecek olması ve uluslararası kuruluşlar ve devlet yetkililerinin katılacak olması üzücü ve kabul edilemezdir.

Biz Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği olarak, 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına tepki göstermek, uluslararası kamuoyunu Çin’in kendini aklama oyununa aldanmamaya çağrıda bulunmak ve 5 Şubat Gulca katliamını anmak amacı ile 4 Şubat 2022 saat 11:00’de İstanbul’daki Çin Konsolosluğu önünde gerçekleştireceğimiz basın açıklamasına siz saygı değer basın mensuplarını davet ediyoruz.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.