BBC, Dünyanın en etkili 100 kadınını açıkladı

BBC, dünyanın en etkili 100 kadınını açıkladı. Listede "elektronik sütyen" icadıyla tanınan bilim insanı Canan Dağdeviren de yer alıyor.

Listede ayrıca avukat ve eski ABD First Lady'si Michelle Obama, insan hakları avukatı Amal Clooney, Ballon d'Or ödüllü futbolcu Aitana Bonmatí, yapay zeka uzmanı Timnit Gebru, feminist ikon Gloria Steinem, Hollywood yıldızı America Ferrera ve güzellik markası sahibi Huda Kattan gibi birçok isim yer alıyor. 

Listedeki bazı isimler şöyle...

Aitana Bonmatí (İspanya)

Katalonya doğumlu orta saha oyuncusu Aitana Bonmatí, bu yıl kulübü Barcelona ile hem İspanya ligini hem de Şampiyonlar Ligi'ni kazandı. Futbolcu, Dünya Kupası sırasında küresel bir 'süperstar' haline geldi: İspanya'nın zaferinde önemli bir rol oynadı, üç gol attı ve turnuvanın oyuncusu seçildi.

Futbolda kadınların eşitliği için mücadele eden Bonmatí, 25 yaşındayken Ballon d'Or'u kazandı ve UEFA'da yılın oyuncusu seçildi.

Dia Mirza (Hindistan)

Oyuncu Dia Mirza, Hint sinemasındaki rollerinin yanı sıra çok sayıda çevre ve insani projede de yer aldı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın iyi niyet elçisi olan Mirza, iklim değişikliği, temiz hava ve yaban hayatının korunması gibi konularda mesaj yayıyor.

Afroze-Numa (Pakistan)

Son Wakhi çobanlarından biri olan Afroze-Numa, neredeyse otuz yıldır keçilere, yaklara ve koyunlara bakıyor. Ticareti annesinden ve büyükannelerinden öğrenen Afroze-Numa, Pakistan'ın Şimşal vadisinde artık yok olmakta olan asırlık bir geleneğin parçası.

Daria Serenko (Russia)

Şair, yazar ve aktivist Daria Serenko, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı bir hareket olan Savaş Karşıtı Feminist direnişin koordinatörlerinden biri. Son dokuz yıldır Rusya'daki toplumsal cinsiyet şiddet hakkında yazan Serenko, feminist ve savaş karşıtı düzyazılardan oluşan iki kitap yazdı.

Serenko aynı zamanda, insanları belirli konularda meşgul etmek için mesajların yazılı olduğu pankartlar taktığı Sessiz Pickett sanat girişiminin de yaratıcısı.

Michelle Obama (Amerika)

Amerika Birleşik Devletleri'nin eski First Lady'si Michelle Obama, kız çocukların hak ettikleri eğitimi almalarını sağlamak için çalışan küresel taban örgütlerini destekleyen Girls Opportunity Alliance'ın kurucusu. Bu, Obama'nın First Lady olarak başlattığı ve dünyanın dört bir yanındaki kız çocukların kaliteli eğitime erişmesine yardımcı olmak için bütün-hükümet yaklaşımını kullanan bir girişim olan Let Girls Learn'e dayanıyor.

Anahtar Kelimeler:
BBCEn Etkili Kadın
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.