Daniel Kasırgası ve sel baskınları Libya’da geride binlerce kurban ve kayıp bıraktı

Libya’da sel felaketinin vurduğu Derne şehrinin sakinleri kayıp olan yakınlarını çaresizce aramaya devam ediyor.

Kurtarma ekipleri, binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve birçoğunun denize sürüklenmesine neden olan yıkıcı sel felaketinin ardından daha fazla ceset torbası sağlanması yönünde çağrıda bulundu.

Daniel Kasırgası’nın yol açtığı şiddetli yağışlar ve seller, şehrin Akdeniz’e bakan geniş alanlarını yok etti.

Yaşanan afet, Derne’deki iki barajın yanı sıra çok sayıda binanın çökmesine yol açtı.

ERGFVT

Daniel Kasırgası Libya’nın Derne kentini yuttu ve şehir felaketten sonra böyle göründü (AFP)

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) en az 5 bin kişinin kayıp olduğunu bildirirken, yetkililer kayıp kişilerin sayısının en az 10 bin olduğunu tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Şoför Usame Hasadi (52), felaketin meydana gelmesinden bu yana eşini ve beş çocuğunu aradığını söyleyerek, “Onları aramak için tüm hastanelere ve okullara gittim ama şansım yaver gitmedi” dedi.

XS

Libya’da bir adam, üç kuzeniyle birlikte ölen oğlunun naaşını gömdükten sonra ağlıyor (Reuters)

Fırtınanın vurduğu gece çalışan El Hasadi, eşinin telefonunu defalarca aradığını ve kapalı olduğunu dile getirerek, “Babamın ailesinden de en az 50 kişi kayıp veya ölmüş” dedi.

Sokaklar derin çamurla kaplı ve çoğu kökünden sökülmüş ağaçlar ve arabalarla dolu. 

Bir araba, yıkılan bir binanın ikinci katının balkonunda sıkıştı.

CSD

Büyük yıkıma neden olan kasırga sonucu binanın içine sürüklenen bir araba (Reuters)

Yetkililer tarafından açıklanan ölü sayısı şu ana kadar değişiklik gösterdi ancak hepsi binlerle ifade ediliyor.

ZXSC

Mısır ordusundan kurtarma ekipleri, yıkılan binaların arasındaki çamurda yürürerek bir ceset taşıyor (Reuters)

Doğuyu kontrol eden yönetimin Sivil Havacılık Bakanı Hişam Ebu Şekivat Reuters’a verdiği demeçte, denizin sürekli olarak onlarca cesedi su yüzüne çıkardığını dile getirerek, şu ifadelerle devam etti;

“Şu ana kadar 5 bin 300’den fazla ölü saydık ve bu sayının önemli ölçüde artması muhtemel, belki de iki katına çıkabilir. Çünkü kayıp kişilerin sayısı da binlere ulaşıyor. Onbinlerce insan evsiz kaldı. Uluslararası yardıma ihtiyacımız var. Libya’nın bu tür felaketlerle baş edecek tecrübesi yok.”

AAF

İki uydu görüntüsü, 1 Temmuz 2023'te Derne’deki liman tesislerini (üstte) ve 13 Eylül 2023 Çarşamba günü selden etkilenen aynı bölgeyi gösteriyor (AP)

Libya’nın doğusundaki hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık Harraz, bin 100’ü kimliği belirsiz olmak üzere 3 bin 200 cesedin bulunduğunu açıkladı.

Derna Belediye Başkanı Abdulmuneym el-Ghaithi ise, dün Al-Arabiya kanalına yaptığı açıklamada, sel nedeniyle yok olan mahalle sayısına göre Derne’de ölü sayısının 18 bin ile 20 bin arasında olabileceğini söyledi.

Arama kurtarma

El-Ghaithi, Mısır, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye ve Katar’dan kurtarma ekiplerinin geldiğini bildirerek, “Cesetleri çıkarmak için gerçekten uzman ekiplere ihtiyacımız var. Enkaz altında ve suda çok sayıda ceset bulunması nedeniyle kentte salgın hastalık yayılmasından korkuyorum” dedi.

Türkiye ayrıca kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere 148 kişilik bir sağlık ekibinin yanı sıra iki sahra hastanesi kurmak için ekipman taşıyan bir gemi de gönderiyor.

Trablus / Şarku'l Avsat

Reuters

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.